Hírek

2013.01.31. 09:09

Túlélőpróba a téli Bakonyban

A téli Bakonyban kell helytállniuk az 54-es kihívása névre keresztelt nomád túlélőpróba résztvevőinek, a versenyt február közepén rendezi az MH 54. Veszprém Radarezred és a Veszprémi Honvéd SE.

Immár nyolcadik alkalommal találkoznak Veszprémben a vállalkozó kedvű katonák, akiknek ezúttal sem lesz könnyű dolguk az immár hagyománynak számító viadalon, ígérik a szervezők.

Vass Tibor százados kérdésünkre elmondta, mintegy 150 indulóra számítanak a február 13-án rajtoló túlélőpróbán, amelynek útvonala ugyan titkos, ám annyi bizonyos, hogy a Magas-Bakonyban domborzati adottságait kell leküzdeniük a résztvevőknek, míg a cél ezúttal is a veszprémi Kossuth-laktanyában lesz.

A korábbi években volt rá példa, hogy drótkötélen kellett átjutni egy patak felett (Fotó: Szabó Péter Dániel)

A rajthoz álló versenyzőknek az ideális esetben 54 kilométer hosszú túrán jól elrejtett ellenőrzési pontokat kell megtalálniuk, ahol elméleti és gyakorlati túlélési feladatok várnak rájuk. A start ezúttal is este lesz, vagyis az éjszakát is a Bakony lankáin töltik a csapatok.

Az elmúlt években egyébként a feladatokat illetően a drótkötélen csúszástól egészen a mocsárjárásig terjedt a skála, azaz harcedzett katonáknak is komoly kihívást jelentett a verseny. Nem csoda, hogy átlagosan csupán a mezőny 60 százaléka abszolválja sikerrel a távot.

Tavaly Gyulafirátót közelében mocsárjárás volt az egyik gyakorlati feladat

Vass Tibor elmondta, a Magyar Honvédség több alakulatából is várnak indulókat, s természetesen a veszprémi katonai szervezetek képviselőit is szívesen látják a rajtvonalnál. Vörös Zoltán okleveles mérnök alezredes, az MH 54. Veszprém Radarezred megbízott parancsnoka például biztosan részt vesz a kihíváson. Érdemes megemlíteni, hogy a korábbi években Szücs József mérnök ezredes, az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ parancsnoka is több ízben diadalmaskodni tudott, míg Zentai László ezredes, a radarezred jelenleg Afganisztánban szolgáló parancsnoka a nyári kiírás kerékpáros versenyén bizonyult a legjobbnak.





Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!