Hírek

2013.02.17. 15:06

A kereszténység közös bennünk

A kereszténység a közös az európai nemzetekben, aki keresztényként politizál, egyben európaiként politizál, mondta dr. Rétvári Bence parlamenti államtitkár a veszprémi várban felavatott Varga Béla emléktáblájánál tartott ünnepségen.

Balla Emőke

Száztíz évvel ezelőtt, 1903. február 18-án született Varga Béla, a legendás hírű balatonboglári plébános, a nemzetgyűlés volt elnöke, a Független Kisgazdapárt volt alelnöke. 1926-ban Veszprémben szentelték pappá, húsz évig a veszprémi egyházmegyében - Somlóvásárhelyen, Várpalotán és Balatonbogláron - szolgált, 1947-ben emigrált az Egyesült Államokba.

A Veszprémi Érsekség és a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Veszprémi Csoportja szervezésében az ő emlékére avattak magyar és lengyel nyelvű emléktáblát vasárnap, a délelőtti szentmise után a várban, a volt nagyszeminárium épülete előtt. Varga Béla életét és alakját dr. Rétvári Bence néhány példán mutatta be.

A második világháborúban lengyel menekülteket mentett, ami jó példája a keresztény testvériségnek. Keresztény ember nem lehet megalkuvó, beletörődő, belenyugvó. A kereszténység bátorságot jelent, a lengyelek mentésével ő is kockázatot vállalt, emelte ki az államtitkár.


A politikai rendőrség folyamatosan megfigyelte őt, a kommunisták nem tisztelték a népakaratot, a demokratikusan megválasztott országgyűlési képviselőt; számukra csak egy volt fontos, a hatalom megragadása. Varga Béla 1947-ben emigrációba kényszerült, de soha nem adta fel a harcot, Amerikában is az Úr és a haza ügyéért küzdött, ott is a szabadság szószólója volt.

Szilárd értékei voltak, az Istenhez való hűség szolgált mércéül számára, mondta dr. Rétvári Bence, aki arról is szólt, hogy Európában, az európai kultúrában a kereszténység közös, "aki keresztényként politizál, az európaiként politizál". Dr. Márfi Gyula érsek köszöntőjében azt mondta: a szabadság fontos, de ha túladagoljuk, veszélyes.

 

 

 



A szélső liberális gondolkodás, mely nem ismer sem Istent, sem hazát, sem családot, a legnagyobb veszélyt hordozza. A szabadság csak az elkötelezett hűséggel együtt üdvözít. A magyar és lengyel nyelvű emléktáblát dr. Udvarhelyi Olivér, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Veszprémi Csoportjának elnöke leplezte le, majd az érsek megáldotta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!