Hírek

2013.02.26. 13:26

Jég alatt a búvárok

Speciális, imitált katasztrófahelyzetben gyakorolták a jég alá merülést a szomszédos Szlovákiában a Bakony Mentőcsoportban is érdekelt MTTSZ Veszprém Megyei Búvárklub búvárai.

Szabó Péter Dániel

A közel 40 esztendeje működő szervezet jelenleg 28 taggal rendelkezik, ám az aktivisták, szimpatizánsok száma ennél jóval több, hiszen a búvárképzéssel is foglalkozó egyesület egykori diákjai rendre feltűnnek a túrákon, rendezvényeken. A Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság égisze alatt megalakult Bakony Mentőcsoportba 12 jól képzett, komoly tapasztalattal rendelkező búvár került be.

- A rutin a mi szakmánkban rengeteget számít, s adott esetben életeket menthet. Két hatfős egységet alakítottunk a mentőcsoportban, ebből az egyik a veszprémi tagokat tömörítő gyorsreagálású mentőbrigád, akik bármikor bevetésre készen vannak. Természetesen a többiek is bármikor rendelkezésre állnak, ám idő kell a mozgósításukhoz - mondja Olajos Károly, az MTTSZ Veszprém Megyei Búvárklub elnöke, egyben gyakorló búvár.

Szabadka Andrea, a veszprémi klub búvára a sikerrel helytállt a jeges vízben (Fotó: Olajos Károly)

Az egyesület, s ennél fogva a Bakony Mentőcsoport tagjai rendszeresen gyakorlatokon vesznek részt, hogy az iskolapadban megszerzett elméleti tudást éles helyzetben is gyakorolják. Ilyen alkalom volt február elején a szlovákiai Holt-Vágon végrehajtott jég alá merülés.

- Több mint tíz éves múltra tekint vissza az együttműködésünk két komárno-i búvár szervezettel, évente több alkalommal is közös megmozdulásokat szervezünk. Mivel idén a Balaton nem fagyott be, ezért mi utaztunk ki a partnereinkhez gyakorolni a jég alá merülést - meséli Olajos Károly.

A kezdők számára még igen veszélyes, épp ezért csak a haladóknak oktatott jég alá merülést egy imitált katasztrófavédelmi helyzetben hajtották végre a búvárok.

- A feltételezés szerint  egy korábban a jégre hajtott, de már kiemelt tehergépjármű rakományából egy veszélyes anyagot tartalmazó 20 literes tartály leesett, és a meder aljára süllyedt. A mérések alapján sértetlen, nem szivárgó tartályt a búvároknak kellett a felszínre hozni - mondja az elnök, akitől megtudtuk, a feladatot nehezítette, hogy a jég már olvadásnak indult a holtágon. Épp ezért már nem volt biztonságos a korábbi baleset helyszínén léket vágni, s ott leereszkedni, így egy távolabbi léktől kellett beúszni és megkeresni az eltűnt tárgyat. A korántsem egyszerű feladatot sikerrel végrehajtotta a veszprémi klub két búvára, Bartl Kármán és Szabadka Andrea, de rajtuk kívül még több magyar, illetve szlovák társuk gyakorolta a jég alá merülést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!