Hírek

2013.02.20. 13:07

Jó anyagi helyzetből kezdik az évet Herenden

A korábbinál sokkal jobb anyagi helyzetben kezdi az új költségvetési évet a herendi önkormányzat, derül ki a rövid polgármesteri összegzésből.

Győrffy Árpád

Mint Vajai Lászlótól megtudtuk, a központi forrásokból lezajlott adósságkonszolidációnak mindenképpen a nyertesei közé tartoznak.

Eltűnt a kétszázmilliós hiteltartozásuk, benne a 78,5 milliós működési hitellel, a kötvénykibocsátásból fennálló nettó százmillió forintos teherrel és a Rákóczi utca korszerűsítéséből fennmaradt 18,5 milliós adóssággal.

- Ez már az idei évben közvetlenül tíz-tizenkétmillió forintos könnyebbséget jelent a kamatfizetési kötelezettség megszűnése miatt, a jövő évtől pedig a duplájára nőtt volna ez a teher a belépő tőketörlesztési kötelezettség miatt. Először állt elő olyan helyzet, hogy mi abba a csoportba vagyunk, akiket pozitívan érint a finanszírozási rendszer kialakítása, miközben sok önkormányzatnál jelentős hiányokkal kell számolni. Ha szigorúan vesszük, a működésnél nálunk is hiányzik hárommillió forint, de ha nem lesz más megoldás, a tartalékból pótolni tudjuk.

 

Felmerült a város keleti szélén lévő telkek részleges közművesítése is Vajai László (Fotó: Győrffy Árpád)

A jó helyzetünkben persze szerepe van annak is, hogy mi például a 12 fős hivatali létszámot mintegy harmadával a központilag finanszírozott keret alatt alakítottuk ki. A kampányszerű munkáknál ez jelentős gondokat okoz, de egyébként működőképes a szervezet. Időközben elkészült az idei költségvetés tervezete is.

A 8-as főút építése miatt kisajátított önkormányzati területeknek, a tervezettnél magasabb iparűzési adóbevételnek és más forrásoknak köszönhetően több mint ötvenmillió forintot tudnak fejlesztési céltartalékként tervezni.

- A fejlesztési céltartalék megfelelő fedezetet nyújthat a legfontosabb elképzeléseink megvalósításához. Köztük is azokat szorgalmazzuk, amikhez megfelelő pályázati támogatást lehet kapni. Ilyen a napelemes energiatermelő rendszer kiépítése az önkormányzati intézményekben. A mintegy hetvenmillió forintba kerülő beruházáshoz 10,5 millió saját erőt kell hozzátenni.

A rendszerrel az ígéretek szerint közel az egész energiaigényünket biztosítani tudnánk - mondta a polgármester. Vajai László bízik abban, hogy a finanszírozási rendszer megváltozásának is köszönhetően az idén legalább kétszer annyi utat tudnak felújítani, mint tavaly. Fontos lenne az iskolai mosdók bővítése, és gondolkodnak a buszpályaudvar felújításán és a város keleti részén lévő telkek részleges közművesítésén is. Az önkormányzat jobb anyagi helyzete talán lehetőséget biztosít arra is, hogy a kényszerűségből korábban elhagyott feladatok, támogatások egy részét újra finanszírozzák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!