Hírek

2013.02.26. 19:03

Ki takarítsa el a kutyagumit?

Sok minden előkerült az olvadó hó alól, de ami leginkább szemet szúr, az a kutyapiszok. Mintha több lenne belőle, mint bármikor korábban.

Gombás Gabriella

A közüzemi szolgáltató és az önkormányzat közösen szervezett lakossági fórumain minden alkalommal felmerülő téma, mire lehet kötelezni a kutyatartókat? Alaposan körbejártuk a kérdést. - Kötelezni lehet, de betartatni a szabályokat, ez már a dolog nehezebbik része - mondja Kovács Zoltán, a városüzemeltetési iroda vezetője, aki nem először hangoztatja, hogy a köztisztaság és a rend fenntartása minden településrésznek közös érdeke. Úgy véli, hogy össze kellene fogni a társasházaknak, és ebben a városvezetésnek is minden szakmai segítséget meg kell adni.

 


Őry Sándor és Prém Bence közterület-felügyelők tapasztalata szerint a rendes ebtartók visznek magukkal nejlonzacskót (Fotó: Orosz Péter)

- Az utóbbi időben egyre több panasz érkezik a hivatalhoz, telefonálnak és a lakossági fórumokon is szóba kerül, különösen a lakótelepeken. A lakosság a közterület-felügyelőktől és az önkormányzattól várja a megoldást. A sorházas, családi házas környezettel nincs baj, de a lakótelepek sűrűbben lakottak és sokan tartanak hobbiállatot - mondja az irodavezető.  A jogszabály szerint hobbiállat az, amelyet kedvtelésből tartanak, beleértve az ebeket is. A kormányrendelet és a helyi rendelet is terjedelmes, minden részletre kiterjedő, éppen emiatt helyenként mosolyt keltő, mert a veszélyes állatok aprólékos felsorolása sem hiányzik belőle. Nyilván sem oroszlánt, sem kengurut nem tartunk a panelben, viszont pókot, rágcsálókat és hüllőket előszeretettel nevelnek lakásokban. Kormányrendelet szabályozza, hogy milyen körülmények között tarthatók ezek a hobbiállatok (hörcsög, patkány, görény, keselyű, gyík, krokodil stb.).

Például egy madárpók kényelmes életéhez a terrárium méretét az állat lábainak fesztávolságához kell igazítani, a hím sziámi harcoshalakat úgy kell tartani, hogy egymást vagy a saját tükörképüket ne lássák, továbbá figyelembe kell venni az állatok szociális és egyéb igényeit, s még az akvárium vízszintjét is beszabályozza (hogy "alkalmas legyen a hal kiugrásának megakadályozására"). Hogy ezeknek az előírásoknak a betartását ki, mikor és hogyan fogja vizsgálni, s a szabálysértők miként bírságolhatók - hát ez hiányzik a jogszabályból. Egyelőre azonban annak örül a hatóság, ha legalább az ebtartás alapvető szabályait érvényesíteni tudja. De feltételezzük, hogy valaki három harci kutyát tart a lakásban, ugatnak, piszkítják a környéket, a szomszéd nem szeretné magára haragítani az ebtartót, akit a közös képviselő figyelmeztet ugyan, de őt ez egyáltalán nem érdekli. Akkor mi a következő lépés? Nagyon úgy tűnik, hogy ilyen esetben irány a bíróság.

- A társasházaknak kellene határozottabban fellépni az ebtartókkal szemben. Az együttélés szabályait a saját működési szabályzatukban fogalmazzák meg, s maguk rendelkezhetnek arról, milyen formában és feltételek mellett tartható hobbiállat a társasházban. Ha nem tudnak érvényt szerezni a házirendjüknek, kérhetik az önkormányzat vagy súlyosabb esetben a rendőrség segítségét.  A tavaly áprilisban megjelent szabálysértési törvény értelmében bírságolható a kutyával való veszélyeztetés. Ha a kutyát a gazdája bárhol kóborolni hagyja, különös tekintettel a védett területekre, ahol, ha szájkosár és póráz nélkül vezeti, 5 és 50 ezer forint közötti bírsággal sújthatja a közterület-felügyelet. Kutyapiszokkal a jogalkotó nem foglalkozik. Három-négyezer ezer kutya él és naponta piszkít Veszprém területén. A köztisztaságiak tizenkét konténerbe helyeznek el hetente egyszer műanyag zacskókat, amelyekkel begyűjthető a kutyapiszok. Ötszáz darab zacskó fér el a konténer fiókjában, de csak ötvenet tesznek bele, nem többet, mert azt az ötvenet is azonnal ellopja valaki.

 

Őry Sándor és Prém Bence közterület-felügyelők szerint jó lenne, ha a lakosság vigyázna a tisztaságra (Fotó: Orosz Péter)

A rendesebb ebtartók visznek magukkal hazulról, és használják is.


- A bejelentések azt tükrözik, hogy tűrhetetlenek az állapotok. Ám amint meglátnak minket, összeszedik a kutyapiszkot - beszél a tapasztalatairól Réfiné Wágner Bea közterület-felügyeleleti csoportvezető.

- Az egyenruhának még van valamiféle szabályzó hatalma. Műanyag zacskó minden kutyás zsebében  van, a jelenlétünkben használják is. Hetente három alkalommal szigorú ellenőrzéseket tartunk a lakótelepeken, járőrszolgálatunk alatt kiemelten figyelünk az ebtartókra.  Magától adódik a kérdés, hogy akkor most mi legyen a kutyapiszokkal, fogjanak össze a társasház lakói és takarítsanak a környéken, a járdán, a zöld felületen, vagy várják meg, míg elmossa az eső? Van olyan neveletlen állat, amelyik már az ajtóban kipakol.

- A közterület-fenntartónak nem tartozik a feladatai közé a kutyapiszok eltakarítása  - magyarázza Kovács Zoltán. - A lakótelepi járdákat az önkormányzat takarítja, amit a szolgáltató előre meghatározott ütem szerint végez.

Dr. Fejes István, a polgármesteri hivatal közigazgatási irodájának vezetője tolmácsolta a kérdés hátterét: önkormányzati hatósági hatáskörben ezekben az ügyekben már nem lehet eljárni. Tavaly május 30-i hatállyal a  jogalkotó az önkormányzati rendeletben előírt szabályok megsértése esetén alkalmazható szabálysértési tényállásokat hatályon kívül helyezte. Az állattartásra vonatkozó közegészségügyi, állatvédelmi szabályokat ugyan ma is be kell tartani, de arra nincs válasz, mit tehet a hatóság ezen előírások érvényesítése érdekében.

Elméletileg korlátozhatja az állattartást a lakásszövetkezet szervezeti és működési szabályzata vagy a társasház alapító okirata is, de ezen előírások érvényesítése szintén nehézkes.

 

 



Idézet a szabálysértési törvényből A szabálysértési törvény 196. Ý 1. b pontja kimondja: Aki a felügyelete alatt lévő állat által az a) pontban megjelölt helyen okozott szennyezés megszüntetéséről nem gondoskodik, szabálysértést követ el. Az a) pont magában foglalja a közterületet. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!