Hírek

2013.02.06. 12:37

Kincsvadászok törték szét a tördemici kőoroszlánt

Badacsonytördemicen már régóta kiemelt figyelmet fordítanak a történelmi emlékek ápolására. Ezúttal egy római kori kőoroszlán került a figyelem középpontjába.

Szijártó János

Vollmuth Péter polgármester elmondta, hogy a Balatoni Múzeumból, Havasi Bálint igazgató segítségével ideiglenesen visszakerült hozzájuk, egy innen származó római kori kőoroszlán, azzal a céllal, hogy másolatot készítsenek róla. A másolatot aztán az oroszlán régi helyén, a templom mellett helyeznék el.

Vollmuth Péter polgármester az eredeti kőoroszlán feje mellett - elkészülhet a másolat (Fotó: Szijártó János)

Az oroszlán a harmincas években került már törött állapotban a múzeumba, azóta ott őrzik. A polgármester a rendelkezésre álló források alapján megosztotta velünk a római korból származó, eredetileg vélhetően egy sír díszeként funkcionáló durva mintázású szürke homokkő szobor széttörésének történetét.

Még a múlt század elején történt, hogy néhány helybeli lakos, a törökkoppányi kőkecske története alapján arra gondolt, hogy a tördemici kőoroszlán belsejében is kincs lehet. Ezért egyik éjjel, nagy titokban elszállították a szobrot egy távolabbi helyre, és ott fejszékkel, pörölyökkel ketté törték. Mivel kincset nem találtak, a fején is sérült, kettő tört szobrot ott hagyták az erdőben. Másnap kora reggel a helybeliek megdöbbenve tapasztalták, hogy eltűnt a templom elől az oroszlán. Évekkel később akadt rá valaki a szigligeti erdőben. Ekkor még visszaszállították a faluba a szobrot, igaz a hátsó felét beépítették egy kőkerítésbe. A közelben nyaraló dr. Bogyay Tamás szállíttatta be aztán az értékes emléket a Balatoni Múzeumba a harmincas években. Vollmuth Péter hozzátette, hogy két másolat is készül az eredeti alapján, egy a törött verziót, egy pedig az egész szobrot mintázza meg.

Badacsonytördemicen egyébként számos történelmi hagyaték került már elő a római korból, az avar korból, amelyekre mindig is kiemelt figyelmet fordítottak a Római út menti településen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!