Hírek

2013.02.22. 09:16

Mit ér az ember, ha közmunkás?

Az elmúlt évben hatalmas lendülettel indult a közmunka program. Sok embernek biztosítottak ezzel úgymond megélhetést. Tény viszont az is, hogy óhatatlanul adódnak problémák a foglalkoztatás során.

Nagy Imre

Elsőként azt kell belátnunk, hogy - az ígérettel ellentétben - a legtöbb közmunkás nem állami beruházásokon dolgozik. Közülük mintegy kettő és fél ezren a Magyar Közútnál, hatszázan a MÁV Kert Kft.-nél kaptak munkát a tavalyi évben.

Tudni kell azt is, hogy a közfoglalkoztatottak nem keresnek százezreket. Díjazásuk negyvenhétezer forint, ezt kell beosztaniuk. Ezért is gond, ha még ehhez az összeghez sem jutnak hozzá. Problémát jelenthet továbbá, hogy ha a munkásokat nem tájékoztatják kellőképpen arról, hogy az első fizetéshez csak a második hét végén jutnak hozzá, illetve hogy a levonások (gyerektartás, adótartozás, stb.) a közmunkabért is terhelik.

Ezek általános gondok a közfoglalkoztatást illetően. A Pápa környékén foglalkoztatottak egyike szerint a MÁV Kert Kft.-nél több alkalommal pontatlanul, késve utalták az elvégzett munka ellenértékét, illetve konkrét esetünkben az első hétre nem is kaptak fizetést a munkások. A foglalkoztatás megszűntével a későbbi elhelyezkedéshez szükséges dokumentációt hetekkel később küldték meg, így a munkaügyi központ sem tudott mást tenni, mint várni a munkanélküli ellátás indításával.

 

Németh Béla igazának bizonyításáért munkaügyi bírósághoz fordul (Fotó: Nagy Imre)

A foglalkoztatás utolsó hetére szabadságra küldtek tizenegy embert azzal, hogy nincs munka. Később ezt az időszakot (még a szombat-vasárnapot is) igazolatlannak minősítették, így került be a végelszámolásba.

- Ezzel a minősítéssel hova tudok elmenni dolgozni? - teszi fel a kérdést a szerkesztőségünket felkereső Németh Béla, a károsultak egyike. A sértettek bejelentést tettek a Veszprém Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjánál, hét pontban fogalmazták meg a sérelmeiket. Az irat az országos szervezethez került, ott megvizsgálták a panaszt.

- 2012. szeptember 11-től november 30-ig tartott a foglalkoztatás. A sínpályákra belógó fákat, bokrokat kellett kifűrészelnünk, 40 kilométeres körzetet jártunk be. Jelenléti ív hol volt, hol nem volt, a létszámot néha telefonon diktálta be a csoportvezetőnk. November 30-án befejeztük a munkát, ezután időarányosan 34 nap munkanélküli segélyben részesülhettem volna. Ehhez az igazolást december 20-án küldte meg a kft, szerintem készakarva késtek. Ezért decemberre már nem kaptam meg a segélyt, csak január végén. November végétől január 27-ig 6800 forintból éltem. Ha a béremet, illetve a segélyt megkaptam volna, a csekkjeim nyolcvan százalékát fel tudom adni, így kölcsön kellett kérnem. Tizenegy napi bérrel tartoznak, és ugyan megígérték, hogy az igazolatlan napokat igazoltra javítják, de ez a mai napig nem történt meg. Melyik munkáltató foglalkoztat ilyen előzmények után? - mondta el Németh Béla, aki jogi lépéseket fontolgat igazának bizonyítására.  A sértett tíz napot várt, de nem kapta meg elmaradt bérét. Így munkaügyi bírósághoz fordul.

A témával kapcsolatban szerkesztőségünkhöz eljuttatott levelében Katonáné Bellovits Andrea, a Veszprém Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja igazgatója is nyújtott tájékoztatást.

- 2012. december 14-én a Veszprém Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja Pápai Kirendeltségénél panaszt nyújtott be 6 fő közfoglalkoztatott. Bejelentésükben a budapesti székhelyű MÁV Kert Kft-nél 2012. november 30-ig fennálló közfoglalkoztatatási jogviszonyukkal kapcsolatos sérelmeiket jelezték. Illetékesség hiányában a Munkaügyi Központ az ügyet áttette a Fővárosi Kormányhivatal Munkaügyi Központjához, ahol megtörtént a panasz kivizsgálása. Az ellenőrzés eredményéről az illetékes hivatal 2013. január 14-én tájékoztatta a Veszprém Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központját. A vizsgálat érdemi hiányosságot nem tárt fel, további intézkedésre nem volt szükség.

A panaszt tevő közfoglalkoztatottak tájékoztatása 2013. január 15-én megtörtént - fogalmazott a munkaügyi központ igazgatója.  A Németh Béla által felvetettekkel megkerestem a MÁV Kert Kft.-t, kérve, hogy reagáljanak az állításokra. A kft. ügyvezetése nem kívánt élni a lehetőséggel, így a kérdés, nevezetesen, hogy miként lehet elkerülni, kiküszöbölni a közfoglalkoztatással kapcsolatosan felmerülő problémákat, nyitott marad.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!