Hírek

2013.02.05. 16:48

Örülnek a színészpalánta sikerének

Többfordulós válogatás és két hónapos próba után játszhatta el a Petőfi Színház színpadán az Oliver! című darabban Dörzsölt szerepét a Györgyi Dénes iskola ötödikes tanulója, Pató Bálint Gábor.

Halmos György

Bálinttal az iskolában találkoztunk, osztálytársaival éppen a farsangi bálon bemutatandó zenés-táncos produkciójukat próbálták. A beszélgetés során kiderült, hogy az Oliver! musical meghallgatásai már tavaly tavasszal elkezdődtek, több fordulóban kellett bizonytani a rátermettséget. A jelentkezőknek versmondásban, éneklésben, illetve egy koreográfia előadásában is olyan szintet kellett teljesíteniük, hogy megfeleljenek a szigorú kritériumoknak. Bálinttól egyébként nem idegen a színház világa, nyáron is készült a szerepre, a VII. országos musicalkurzuson fejlesztette magát, sőt a tanfolyam lezárásaként a székesfehérvári Vörösmarty Színházban is fellépett. Dörzsölt szerepét egyébként Bálint kettős szereposztásban játssza Dani Mátyással.

A fiatalember elmondta, hogy a próbák fárasztóak voltak, de nagy siker a produkció, ez kárpótol mindenkit a fáradozásért. Beszélt arról is, hogy a színház világa nagyon tetszik, a profi színészek sokat segítenek a gyerekeknek,"jól érzik magukat közöttük". A színészmesterség szórakoztató, a szöveg, tánc és ének megtanulása könnyen ment, nem okozott problémát. Bálint nem tartja megerőltetőnek a fellépéseket, bár előadás után a kora reggeli felkelés nehezen megy, de a tanárok megértőek. Ahogy Bálint észrevette, osztálytársai örülnek sikerének, szívesen lennének a helyében, többször kérdezgették, milyen ismert színészekkel együtt dolgozni, illetve milyen a színház világa.

 

 

Bálintnak több fordulóban kellett bizonyítania rátermettségét (Fotó: Orosz Péter)

- Az első előadáson izgultam egy kicsit, de most már nem, ahogy felgördül a függöny, elmúlik a lámpaláz - fogalmazott a fiatalember. Bár még a pályaválasztás messzebb van, nem elképzelhetetlen, hogy Bálint ezen a pályán érvényesül majd. Megemlítette azt is, hogy a zavartalan felkészüléshez sok segítséget kapott az iskola pedagógusaitól, Nagyné Farkas Andrea osztályfőnöktől, valamint az intézmény igazgatójától, Fábián Lászlótól. A Petőfi Színház színpadjára a díszletet és a jelmezeket is Kentaur, a Jászai-díjas tervező álmodta meg. 

A musicalt Nagy Viktor rendezte, Gyenes Ildikó koreografálta. A musical zenéjét veszprémi művészek szólaltatják meg Oberfrank Péter Liszt Ferenc-díjas karmester vezényletével. Bálint egyébként csütörtöktől ismét látható a szerepben a világot jelentő deszkákon.


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!