Hírek

2013.02.01. 09:34

Rablógyilkosság az erdészháznál

Egy tizenkét évvel ezelőtti rabló gyilkosság vizsgálatát zárta le a rendőrség: két kínai férfit gyanúsítanak a szörnyű bűncselekmény elkövetésével, de csak az egyiküket sikerült felelősségre vonni.

Mátételki András

A nem mindennapi ügy részleteiről dr. Rozsos Gábor, a megyei főkapitányság bűnügyi osztályának kiemelt főnyomozója tájékoztatta lapunkat. Az előzményekről elmondta, hogy a ma 44 éves Z. L. P. még 1998-ban érkezett Magyarországra feleségével, aki pár hónap után hazautazott.

A férfi ruhakereskedéssel foglalkozott, emellett azonban szenvedélyesen hódolt a szerencsejátéknak. Több ezer dollárt vesztett, a végén már uzsorakamatra kért kölcsön. Amikor végleg ellehetetlenült a helyzete, elhatározta, hogy bármi áron, de pénzt szerez.

Tervébe beavatta egyik honfitársát. A fővárosban, a Józsefvárosi piacon szólította le a jómódúnak ismert, Budapesten élő kínai élettársakat 2001. január 17-én, s felajánlotta, hogy eladna nekik 50 karton tréningruhát. Útjuk először Devecserbe vezetett, ahol Z. L. P. készíttetett egy 464 ezer forintról szóló számlát a ruhaüzletében, majd útnak indultak az áruért

 

 

Az áldozatok ezüstszínű Toyotáját a gyilkosok a 8-as út mellett hagyták (Fotó: Rendőrség)

A késő délutáni órákban a 8-ason úton haladtak, amikor a Széki tavaknál a kínai jelezte, forduljanak le balra. Az erdőben egy kis vadászháznál kötöttek ki, ahová az őket követő, a 42 éves W. D. Z. saját kocsijával érkezett. Hamar előkerültek a kések, s üzletelés helyett véres gyilkosság történt a fák között: lemészárolták honfitársaikat, egy 43 éves férfit és egy 33 éves nőt.

Percekkel később az üzletfeleit tőrbecsaló Z. L. P. már az áldozatok ezüstszínű Toyota kisbuszának a volánja mögött ült. Pár kilométerrel arrébb, Herend közelében, az út szélén hagyta a kocsit, majd átült bűntársához, ő vitte tovább a zsákmányolt pénzzel. A kettős gyilkosságra másnap délben derült fény, amikor egy örömlány alkalmi autós partnerével meglátta a vadászház előtt fekvő áldozatokat - azonnal értesítették a rendőrséget.

A nyomozók kezdetben üzleti leszámolásra gyanakodtak, majd kiderült, rablógyilkosság történt. Az őrnagy elmondta, mindkét férfi ellen nemzetközi elfogató parancsot adtak ki, amelynek alapján az osztrák hatóságok tavaly előtt, szeptember végén elfogták a bécsi reptéren, majd 2012. január közepén átadták a magyar bűnüldözőknek. Ezt követően derült ki, hogy a gyilkosság után Z. L. P. Bécsben piacozott, majd 10 év elteltével, 2011. szeptember végén - vélhetően arra gondolva, hogy már elévült a tette - haza akart utazni Kínába.

A volt ruhakereskedő tagadja a gyilkosságot, állítja, a mészárlást társa követte el. A rendőrségi vizsgálat szerint viszont együtt gyilkolták le a fővárosban lakott élettársakat.A főkapitányság bűnügyi osztálya több emberen, különös kegyetlenséggel, nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntettével gyanúsítja Z. L. P.-t. Társa ellen változatlanul nemzetközi elfogató parancs van érvényben.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!