Hírek

2013.02.13. 19:15

Tankerületi igazgatók regionális értekezlete Veszprémben

Öt megye tankerületi igazgatóinak regionális értekezletét tartották szerdán Veszprémben, a Városházán.

Balla Emőke

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ négy-öt megye tankerületei vezetőinek szervez szakmai tanácskozást. Az első, egri értekezlet után Veszprémben Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas és Veszprém megye tankerületi igazgatói, a megyeközponti tankerületek szakmai és gazdasági igazgatóhelyettesei találkoztak, hogy megosszák egymással az elmúlt hónap tapasztalatait és megbeszéljék az előttük álló feladatokat.

A vendégeket Porga Gyula, Veszprém polgármestere köszöntötte, aki a tankerületek igazgatóinak is köszönte, hogy az átalakítás zavartalanul, rugalmasan, konfliktusok nélkül történt. Azt mondta, Veszprémben igyekeztek minden felmerülő problémát megoldani, egyedül a tankerület végleges elhelyezését nem sikerült még. Hangsúlyozta, a város továbbra is végzi az iskolák felújítását, karbantartását. Veszprém büszke az iskolarendszerére, a magas színvonalú oktatásra és bár nem az önkormányzat a fenntartó, továbbra is figyelemmel kíséri azokat: az iskolákban tanító pedagógusok és az oda járó tanulók veszprémiek.

(Fotó: Gáspár Gábor)

Marekné dr. Pintér Aranka, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ elnöke is kiemelte az önkormányzatok támogató együttműködését, köszönetet mondott nekik a pozitív hozzáállásért, segítségért, a tanév közbeni átadás-átvétel nem volt egyszerű feladat. Az elmúlt hónap tapasztalataival kapcsolatban elmondta: januárban sokak azzal riogattak, az átállás miatt nem kapnak bért a pedagógusok, de nem így történt, azóta a februári fizetés is megérkezett. 198 tankerület működik az országban; az a cél, hogy a kormányhivatalokkal közösen egy hatékony, összekapcsolt hálózatos rendszer épüljön ki, a tankerületi igazgatóságok informatikai és infrastrukturális feltételeit megteremtve, megerősítve, képesek legyenek együttműködni.

Az állam központi szerepvállalása operatív központot jelent, a 198 tankerület hálózatos együttműködése lesz a meghatározó. A legfontosabb feladat a szabályok meghatározása, melyek azonos és igazságos elvi iránymutatást adnak például a beiskolázások esetében, a különféle szakmai feladatok ellátásában, pedagógusok szakmai továbbképzésének újjáalakításában. Az új struktúra építésével együtt olyan feladatok időszerűek, mint a nyolcadikosok felvételije, az érettségi lebonyolítása, a szakmai feladatok a működtetés megszervezésével - legyen az egy elromló kazán pótlása, a tüzelőanyag beszerzése, tanulók utaztatása, erdei iskola megszervezése -, utalásokkal, bérfizetésekkel párosulnak.

 

Marekné Dr. Pintér Aranka, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ elnöke azt üzente az iskolaigazgatóknak: bár a gazdálkodási és kinevezési, felmentési jogkörük megszűnt, a központ ugyanazt a gondoskodást kéri, várja el  tőlük, mint eddig. Bármilyen gondjuk, problémájuk, kérésük van, forduljanak a tankerületi igazgatókhoz, a  legközvetlenebb segítséget ők tudják nyújtani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!