Hírek

2013.02.24. 10:47

Ülnökök a bíróságon - hogyan választják őket?

Veszprém – Nagyon ritkán fordul elő, hogy a bírósági eljárás bizonyos szakaszát meg kell ismételni, mert a bíró munkáját segítő ülnök személyében változás történik; a közelmúltban legutóbb a szeptemberben kezdett vörösiszap-büntetőperben volt erre példa.

Halmos György

A változás miatt a Veszprémi Törvényszéken megtartott 26 tárgyalási nap mintegy tízezer oldalnyi iratanyagát kellett újratárgyalni. Ha a bíróság újratárgyalás nélkül folytatta volna az eljárást, annak hatályon kívül helyezés lenne az eredménye a jogszabályi előírások alapján.

Dülkné dr. Pintér Zsuzsannát, a Veszprémi Törvényszék szóvivője arról kérdeztük, hogy kik az ülnökök, hogyan választják ki őket, milyen feladataik vannak?

A szóvivő arról tájékoztatott, hogy a bíró munkáját segítő ülnöknek az a büntetlen előéletű, cselekvőképes magyar állampolgár választható, aki 30. életévét betöltötte, nincs eltiltva a közügyek gyakorlásától. Katonai büntetőeljárásokban ezeken túl az is szükséges, hogy a jelölt a Magyar Honvédségnél, illetve rendvédelmi szervnél hivatásos szolgálati viszonyban legyen.

A Magyar Ülnöki Egyesület tájékoztatása szerint az ülnököket az általános ülnökválasztás keretében négy évre az illetékes helyi önkormányzatok választják meg. (A legutóbbi ülnökválasztás 2011 tavaszán volt, a következő 2015 március-áprilisában lesz.) Az ülnök nem lehet tagja pártnak, politikai tevékenységet nem folytathat. Az ülnököket a bíróság illetékességi területén lakóhellyel rendelkező nagykorú magyar állampolgárok, helyi önkormányzatok és társadalmi szervezetek - kivéve pártokat - jelölik. A pedagógus ülnököket az alap- és középfokú oktatási intézmények tantestületei, a munkaügyi ülnököket a munkavállalók és munkaadók érdekképviseleti szervei jelölik.

Az ülnökök munkájára általában büntetőperekben van szükség, többségük háromtagú (egy bíró két ülnök) büntetőtanácsokban dolgozik. A bírósági rendszeren belül az első fokú tanácsok dolgoznak így, ezek egyrészt a helyi bíróságokon, másrészt a törvényszékeken járnak el. Büntetőügyek mellett ugyanakkor magánvádas eljárásban, munkaügyi és polgári perben, vagy rendezvények megtartását megtiltó határozatokkal kapcsolatos eljárásokban működhetnek közre.

Egy jelölt kizárólag egy bírósághoz választható ülnöknek, megbízatása négy évre szól. Az ülnököt előre megállapított rendben a bíróság elnöke hívja be és osztja be az ítélkező tanácsokba, működésének időtartamára távolléti díj, vagy tiszteletdíj jár, annak mértéke a bírói illetményalap egy munkanapra eső összegének a 25 százaléka.

Az ülnöki egyesület adatai szerint a Veszprémi Törvényszéken 39 ülnök, közülük 13 pedagógus, a munkaügyi bíróságon pedig 50 megválasztott ülnök van.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!