Hírek

2013.02.24. 10:53

Vetőmagok zsíroskenyérrel

Berhida - Két napon át vetőmagokat osztott a zöldségtermesztés iránt érdeklődő helyieknek a kultúrházban a négy évtizedes múlttal bíró Berhidai Kertbarát Kör.

Szabó Péter Dániel

Magyarországon komoly múltja és jövője is van a házi zöldségtermesztésnek, hangzott el a 41 éve alapított szervezet legutóbbi szakmai továbbképzésén, s az állítás igazságtartalmát jól példázza az elmúlt hétvégén a kultúrházban tartott vetőmag csere-bere. A berhidai kertbarátok ötödik esztendeje szervezik meg minden év februárjában hagyománnyá érett programjukat, amelynek nevéből adódóan alapvető célja, hogy vetőmaggal lássa el a kertészkedés, a zöldségtermesztés iránt érdeklődőket.

Pazárné Somogyi Mária, Szabó Imre és Kellerné Szász Anikó (b-j.) a kultúrházban tartott jó hangulatú rendezvényen (Fotó: Szabó Péter Dániel)

- Csak a rendezvény nevében szerepel a csere-bere, minden betérő szabadon válogathatott a kertbarát kör tagjai, illetve az egyik legnagyobb magyar forgalmazó által felajánlott vetőmagok között. A klasszikus konyhakerthez szükséges sárgarépa, petrezselyemgyökér, retek, zeller, paprika és paradicsom mellett virágok, tökfélék és fűszernövények magvait is megkapták a hozzánk betérő kertbarátok, akiket teával, zsíroskenyérrel és saját készítésű savanyúsággal is megvendégeltünk - mondja Kellerné Szász Anikó. A Berhidai Kertbarát Kör vezetője hozzátette, természetesen a kétnapos rendezvény tagtoborzás is egyben, hiszen a válogatás és a vendéglátás közben alkalom nyílik alaposabban is elbeszélgetni a látogatókkal. Nem csoda, hogy többen is csatlakoztak a kertbarátokhoz, a helyiek mellett Balatonkeneséről is.

A berhidai kertbarátok az elkövetkező hónapokban is gazdag programokkal várják tagjaikat és a kertészkedés iránt érdeklődőket. Március elején a magvető tálcák alkalmazásával kapcsolatban kaphatnak szakmai tanácsokat, a hónap végén egy metszési bemutatóval egybekötve a palántázás és a veteményezés kerül sorra, április elején pedig pincelátogatásra mennek majd a kertbarátok Árkovics József borászhoz a Sólyi-szőlőhegyre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!