Hírek

2013.03.12. 20:30

A legfontosabb a térség fejlődése a kultúrán keresztül

A Veszprém Megyei Néptáncegyesület koreográfusa és az Apte Művészeti Egyesület vezetője Kovács Norbert, azaz Cimbi a közelmúltban átvehette a megyei Príma Díjat.

Tóth B. Zsuzsa

A népszerű és már határainkon túl is jól ismert táncos-koreográfus nem az a típus, aki az elismerésekre vár. Ő csak teszi a dolgát reggeltől estig és annak örül, ha egyre többekkel megkedvelteti a népzenét, néptáncot, a ránk örökül hagyott hagyományokat.

Meggyőződése, hogy a magyar hagyományőrzés és néptánc oktatás jó úton jár, egyre többen próbálják megtanulni. Cimbi Kiscsőszi házát valóságos kis farm veszi körül, a gondozott udvar mögött az ólban kecske mekeg, odébb rackák álldogálnak, tétován szemlélve a betérőket. Megszokták már a nyüzsgést, itt folyton van élet.

Táncosok jönnek csapatostul és családostul, a gyerekek rájuk csodálkoznak, a szamarakat bámulják, és ámulnak, hogy a legelésző lovak száma egyre nő. A gazda szeme nem csak a termést hizlalja, hanem az állományt is. Hihetetlen, hogy Cimbi ennyi mindenre képes figyelni. Néptáncot oktat, fesztivált szervez, térséget fejleszt. Közel négyszáz gyerek lesi minden mozdulatát. Tanít a magyarpolányi művészeti iskolában, de Ajkán és Sümegen úgyszintén.

Kovács Norbert, Cimbi megyénk egyik Príma Díjasa visszahelyezné a falusi lovas életet a mai környezetbe, mert úgy érzi, könnyen lehet, hogy erre hamarosan sok embernek lesz szüksége (Fotó: Gáspár Gábor)

 

A keze alól kinőtt fiatalok ma már gyermekeikkel érkeznek a táncházba, ahogy az ő fia is ott nőtt fel. Gábor a napokban kapta meg az Aranysarkantyús táncos elismerést, édesapja joggal büszke rá. Cimbi segítsége mindenben felesége, Gaschler Bea és a ház körüli rengeteg munkába néhány jó szándékú falubeli ugyancsak besegít.

A házigazda ugyanis munkát, megélhetést ad többeknek. Nem csak a fesztiválok idején és nem csak Kiscsőszön. Évente több rendezvényére is érkeznek vendégek, táncegyüttesek még Bécsből, sőt, Montrealból is. Cimbi ugyanis azon van, hogy a kulturális turizmus szintén adjon hosszú távú kenyeret a jövőben. A ma már jól ismert Kiscsőszi Pajtafesztivál és a Somló Hangja fesztivál mellett a naptári év folyamán egyre több eseményt rendez és köt csokorba a térségben a néphagyományokhoz fűződő programokkal. Közben folyamatosan oktat hétvégi kurzusokon és táborokban hazánkban és külföldön.

Most éppen az Országos Táncház Találkozóra készül, ahol a Minden Magyarok Tánca programot szervezi. Abban Németország, Amerika, Ausztria Erdély Kanada tánccsoportjai is fellépnek. Cimbiékkel régi jó ismerősök a tengeren túliak, hiszen Beával Seattle-ben tanítanak táncot miközben kikapcsolódnak. Élvezik, hogy többnyire nem is a kint élő magyarok, hanem az amerikaiak érdeklődnek a magyar néptánc iránt.

Cimbi ennek nagyon örül, hiszen minden vágya, hogy újra előtérbe kerüljön a magyar hagyományápolás. Boldogan újságolja, hogy ma már van táncos képzés alapfokon, a táncművészeti főiskolán, ott helyre teszik most a dolgokat. Koreográfus kurzusok vannak, népzenei képzés indult el. Egyre magasabb szinten foglalkoznak a hagyományápolással.

Ő maga azon is dolgozik mindemellett, hogy kiteljesedjen újra a hagyományos magyar háziállatok, például a ló használata. Vallja, hogy ezért is kellenek a magyar lófajták neki. Visszahelyezné a falusi lovas életet a mai környezetbe, mert úgy érzi, könnyen lehet, hogy erre hamarosan sok embernek lesz szüksége.

Vidék-megkedveltető képzésen töri a fejét, szerinte akár nála is tanulhatna állatgondozást bárki, aki tanyát akar venni. Azt mondja, a falu régi iskolaépületében hamarosan elkészül a közösségi szállás, a Kiscsősz Község Jövőjéért Alapítvány nyert rá támogatást. Akkor pedig újra egy hatalmasat léphet előre a fejlődésben a térség. Ez pedig elégedettséggel tölti el a gazdát, Cimbit is.




 

 

 

Néptáncot itthon és külföldön Kovács Norbert, Cimbi néptáncos, koreográfus, a Népművészet Ifjú Mestere, Örökös Aranysarkantyús táncos, a Magyar Ezüst Érdemkereszt birtokosa, megyei Príma díjas. A Veszprém Megyei Néptánc Egyesület elnöke, az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület regionális elnökségének tagja. Kiscsőszön él feleségével, Gaschler Beával, akivel hosszú esztendők óta tanítanak néptáncot a környéken, hazánk minden vidékén, sőt, külföldön is. Cimbi főszervezője a Somló Hangja Fesztiválnak, és a Kiscsőszi Pajtafesztiválnak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!