Hírek

2013.03.25. 10:00

Húsvéti finomságok - Kiváló minőség, lehetőleg hazai

Ezekben a napokban már mindenképpen be kell szereznünk a húsvéti asztalra szánt finomságokat, hiszen ennek az ünnepnek gasztronómiája is van.

Varga Ibolya

Arra kértem Fuchs Róbertet, a Chianti delicate szakértőjét, hogy közösen vegyük sorra, mit ajánlott beszereznünk az ünnepi étkezésekhez. A legalapvetőbb a sonka. Nos, ebből legalább névről jól ismert a serrano, de találunk a piacon többféle külföldi terméket is. A kedvence magyar, ráadásul nem is messze, Nemesvámoson találtak rá. Ma már ott szerzik be az angolszalonnát, a füstölt lapockát is. Ezeket több hétig pácolják, aztán csaknem egy hétig füstölik. Bátran fogyaszthatók nyersen és főzve egyaránt.

Ugyancsak a megyében, Pécselyen találtak háromféle mustárt, van hagyományos, csipkebogyós és wasabi. Sokan megszerették az eredetileg indiai csatnikat, melyekből számtalanfélét találunk. Érdemes az ünnep előtt a balzsamecetekre is néhány pillantást vetnünk. A legjobbakat közülük több évig érlelik. Az nem ritka, hogy salátákhoz, húsételekhez kínálják ezeket, de már nálunk is kaphatók olyanok, melyek a desszertek remek kiegészítői lehetnek.

A húsvéti asztalról nem maradhat el a sonka, ebből mutat párat Fuchs Róbert gasztronómiai szakértő (Fotó: Gáspár Gábor)

Az olivaolajok természetesen akkor jók, ha extraszüzek, hidegen sajtoltak. Ezeket nem  sütéshez, hanem ízesítéshez használjuk. Hazaim hidegen sajtolt olajokkal  is próbálkozhatunk. Sokan szeretik nálunk is az oliva- és kapribogyót. Ezekből is a legjobb minőségűeket érdemes keresnünk. Nagyon jól illenek a hidegtálakhoz, a görögös, olaszos salátákhoz.  Arra ügyelnünk kell, hogy jellegzetes, erőteljes az ízük. Az is jó, ha külön tálkában tesszük a bogyókat asztalra, hogy mindenki annyit vegyen, amennyi az ízlésének megfelel.

A sajtfogyasztás kultúrája is egyre jobban terjed nálunk. Érdemes ebből is a kézműveseket keresni, akár hazai, akár import a termék. Ma már az igényesebb helyeken  nemcsak tehéntejből készülteket találunk, hanem gyakran fordul elő az alapanyagok között a kecske-. és a juhtej is.

A különleges kalácsokat is látunk az üzletekben, az sem ritka, hogy ezeket húsvéti bárányos jelmezbe öltöztetik. Így az ünnep után a csomagolás megmarad játéknak, dísznek. Ha már az édességnél tartunk,  egyre többen készítenek, már a megyénkben is,  kézműves csokoládékat. Vannak olyan magyar  gyártók, akik a kakaóbabot veszik meg, mások kiváló  minőségű import csokoládémasszát használnak alapanyagként. A  házi lekvárokat és szörpöket nem kell bemutatni. Fűszerekből százfélét tud ajánlani Fuchs Róbert és ha például húsvétra bárányrizottót készítenénk,  akkor kipróbálhatjuk a   különleges vörös,   fekete  vagy jázmin rizst is.

 

Az ünnepi asztalról nem maradhatnak el az italok. A hazai borvidékeken remek borászok dolgoznak, akik minden fogáshoz készítenek hozzá illő nedűket. A jófajta magyar pálinkák  megkönnyíthetik az emésztést, amellett  felismerhetjük bennük az érett gyümölcseink zamatait. Egyre erősebb a magyar házi sörfőzés is, vannak gyümölcsös és nehéz italok egyaránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!