Hírek

2013.03.13. 11:47

Jelentősen növekedett a lakossági díjhátralék

Veszprém - Csaknem négyszáz millió forintos lakossági kintlévősége halmozódott fel a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt.-nek a tavalyi év végéig távhő- és hulladékdíjból, ez már veszélyezteti a likviditást.

Halmos György

A cég vezérigazgatója szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, hogy hulladékdíj terén a lakosságnak a tavalyi év végi adatok szerint 121 millió forintos tartozása volt az egy évvel korábbi 82 millióval szemben. Göttlinger László elmondta, hogy a hulladékgazdálkodás területén január elsején életbe lépett jogszabályi változások miatt a hátralék adók módjára is behajtható. A cég a szabályos folyamat végén az adósok listáját átadja a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak. (Az adatok szerint a cégnek 2008-ban 59 millió volt a hulladékszállítási díj elmaradásból származó kintlévősége.)

A vezérigazgató szólt arról is, hogy a lakossági távhő-díj elmaradás még jelentősebb, egy év alatt 51 millió forinttal növekedett, elérte a 271 milliót. A VKSZ Zrt. a kintlévőségek minél hatékonyabb behajtása érdekében egy hátralékkezelő céggel szerződött, azt a követeléskezelésen kívül megbízta a melegvíz szolgáltatás felfüggesztésével is. Ezt azt jelenti, hogy a hátralékkezelő cégnek jogában áll a használati melegvíz vételezési lehetőség megszüntetése és a felhasználói tulajdonban lévő helyiségbe felszerelt melegvízóra leszerelésére - magyarázta a vezérigazgató.

- Jelenleg a Bakonykarszttal dolgozunk egy jövőbeni együttműködés kialakításán a hátralékbehajtás területén - fogalmazott az vezérigazgató. Hozzátette, hogy a jól fizető fogyasztók érdekében kellett az említett lépéseket megtenniük. Göttlinger László a Napló érdeklődésére elmondta, hogy a 40-50 százalékos behajtási hatékonyság jónak mondható. A zrt. 2013-as üzleti terve 4,7 milliárd forintos árbevételt tartalmaz, míg a mai állapot szerint az adózás utáni eredménye 20 millió forint.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!