Hírek

2013.03.06. 09:05

Romok között kutakodott a Bakony mentőcsoport

Veszprém - Speciális keresési feladatokat is végrehajtott a Bakony mentőcsoport Veszprém Megyei Kutató-Mentő Szolgálata is a katasztrófavédelmi igazgatóság hajdúszoboszlói kiképzési bázisán kialakított romvárosban.

Szabó Péter Dániel

A Huszár Mentőszervezet mentőkutyás alegysége az éves kiképzési terv alapján az elmúlt hétvégén tartotta meg idei első szakmai továbbképzését a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Kiképző és Raktárbázisán Hajdúszoboszlón. A gyakorlaton megyénket képviselve részt vett a Bakony mentőcsoport Veszprém Megyei Kutató-Mentő Szolgálata is, tájékoztatta lapunkat Bakos György tűzoltó őrnagy, megyei katasztrófavédelmi szóvivő.

Hirschl János tűzoltó főtörzsőrmester és kutyája, Báró a romvárosban tartott gyakorlaton (Fotó: katasztrófavédelem)



A képzés helyszínéül szolgáló bázison olyan rejtekhelyekkel ellátott romvárost alakítottak ki a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság munkatársai, amely kiválóan alkalmas a mentőkutyás egységek felkészítésére.  

- A kétnapos képzésen szituációs gyakorlatokat oldottak meg a mentőkutyás egységek, valamint megismerkedhettek egy különleges kötéltechnikai kutyahámmal is. Ennek segítségével vezető és kutyája együtt tud felmászni olyan helyekre, amelyekre a kutya egyébként nem lenne képes, valamint kiválóan alkalmas olyan kárhelyszínek megközelítésére is, ahol kötéltechnikát kell alkalmazni. Természetesen a kutyavezetők és kutyájuk élesben is kipróbálhatták a felszerelést. A mentési helyszínek között szerepelt egy vasúti szerencsétlenséget leképező terület is, ahol egy részben felborult szerelvényen keresztül kellett megközelíteni a kárhelyszínt a kutyás egységeknek és közben a túlélőket felkutatni - mondta el a katasztrófavédelmi szóvivő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!