Hírek

2013.03.09. 18:38

Szent ereklyéjével gazdagodott a templom

Küngös - Az országban negyedik helyszínként, az épülő Szent Kinga templom gazdagodott a névadó ereklyéjével, amit szombaton szentmise keretében helyzetek el és áldottak meg.

Halmos György

A szentmisét Dr. Márfi Gyula veszprémi érsek celebrálta, aki az ereklye mellett Proksza Gyöngyi festőművész Szent Kingát ábrázoló festményét is megszentelte. IV. Béla lánya, Árpádházi Szent Kingának az ereklyéjét Küngösre a lengyelországi Ószandecből hozták, ahová Kinga V. Boleszláv fejedelem, férjének halála után vonult vissza. Kinga klarissza apácaként 1292. július 24-én halt meg, 1690-ben avatták boldoggá, 1999-ben szentté. Szent Kinga Lengyelország és Litvánia védőszentje.

Márfi Gyula érsek röviden ismertette Szent Kinga életét, és beszélt arról is, hogy a XIII. század, Kinga kora az egyház virágkora volt.

- Szent Kinga azon női szentek közé tartozik, akik megalapozták az ezeréves lengyel-magyar barátságot, ennek az alapja a közös keresztény hit – mondta.

 

A mai Európa egysége szempontjából is gyümölcsöző lenne, ha újra felfedezné keresztény gyökereit. Sok mindenben különbözünk, de a hitünk összeköt. Az érsek kitért arra is, hogy ha Európa a keresztény gyökereitől próbál szabadulni, akkor nagyon rossz úton jár – utalta arra, hogy az unió alkotmányában nem kerülhetett be az kereszténységre való utalás. - Ha jövőképről beszélünk, akkor példának tekinthetjük Szent Kinga korát – fogalmazott.

A rendezvényen magyar és lengyel hívek mellett többek között környékbeli polgármesterek, egyházak képviselői is megjelentek, és részt vett dr. Kontárt Károly, a belügyi tárca parlamenti államtitkára, aki bejelentette: megszületett a döntés, biztosítják a templom befejezéséhez szükséges anyagi forrást. Beke Zsolt plébános a Napló érdeklődésére elmondta, hogy az államtitkár által bejelentett támogatás ötmillió forintot jelent, ebből elkészül a templom külső része, többek között a vakolás, a lépcső. A szent ereklyéje kapcsán arról beszélt, hogy a katolikusok számára nagyon fontosak a tárgyi emlékek; a gyülekezet részére az ereklye azt jelenti, hogy még erősebb lesz a ragaszkodásunk – fogalmazott.

 

 

Az Országos Lengyel Kisebbségi Önkormányzat elnökhelyettese, Buskó András azt kezdeményezte, hogy a küngösi templomot nyilvánítsák zarándokhellyé. Szent Kinga ereklyéje Budapesten, Vecsésen és Egerben található. Az ereklye elhelyezése előtt, pénteken a Szaléziánumban Árpádházi Szent Kinga életéről, illetve Magyarország egyetlen Szent Kinga templomáról, az épülő küngösi kápolnáról nyílt kiállítás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!