Hírek

2013.04.12. 09:50

Megszépült faluközponttal várják a látogatókat Tihanyban

Tihany - Május elejétől teljesen megújult, megszépült környezetben várják a látogatókat a község központi részében, az apátság, a Visszhang-domb és a művelődési ház által alkotott háromszögben.

Győrffy Árpád

Ahogy a kirándulók már ma is láthatják, a munkások az utolsó simításokat végzik a Pisky sétány és az apátsági templom találkozásánál lévő Csokonai ligetben, ahol az eddigi bokrok helyét pázsitos területek köré ültetett virágok veszik át. A nem csak látványban, hanem akusztikailag is nyitottabb elrendezéstől azt is remélik, hogy jól hallgatóan újraéled a legendás tihanyi visszhang - tudtuk meg Tósoki Imre polgármestertől.

Már teljesen elkészült a Pisky sétány, amire kihelyezték a fából készült masszív padokat, több helyre biciklitámaszokat szereltek, felállították a faágyút is, amivel egykor a füredieket akarták móresre tanítani - akkor nem jártak sikerrel.

Tósoki Imre a Borsos téren felállított gardatestű ivókúttal (Fotó: Győrffy Árpád)

Befejeződött az apátság alatti Borsos Miklós tér kialakítása is. Ott jártunkkor éppen zajlott a negyven vízsugaras, körbeülhető szökőkút műszaki beüzemelése. Már működött a szökőkút medencéjének végében álló díszkút, ami fotócellával indítja el a Gardát formázó halon át kicsorgó finom ivóvizet.

Az önkormányzat beruházásában végzett út, járda, sétány és más közterületi rekonstrukció mellett a közútkezelő is  felújíttatta a falun átvezető út központi részének mintegy 400 méteres szakaszát, ahol a rév felől érkező buszok számára is megfelelő megállóhelyet alakítottak ki. A végéhez közeledik a fogyasztók átkapcsolása a régi, légvezetékes elektromos hálózatról a földalatti rendszerre. Ha befejezik, eltávolítják a faluképet rontó vezetékrendszert.

Tósoki Imre elmondta, hogy a következő két-három hétben lezajlik a Tihanyi Legenda néven megvalósuló fejlesztés műszaki átadása, szakhatósági ellenőrzése. A felújított faluközpontot a tervek szerint május 2-án adják át hivatalosan is.

Tósoki Imre elmondta, hogy a hónap második felében megkötik a szerződést a révig menő új kerékpárútszakasz kivitelezéséről. A munkával várhatóan a szezon közepére végeznek. A község kezelésébe került néprajzi múzeum működtetésére hárman pályáztak. A képviselő-testület egy helyi vállalkozót szeretne megbízni a munkával. Most zajlik erről az egyeztetés a Magyar Nemzeti Vagyonkezelővel. Abban bíznak, hogy május elejére megnyílhatnak a kiállítások.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!