Hírek

2013.04.04. 10:01

Szennyvíz folyik a Balatonba

Az utóbbi napok csapadékos időjárásának következményeként szennyvíz is kerül a Balatonba a csatornákon keresztül, az élővizeken át.

Tóth B. Zsuzsa

A Bakonykarszt Zrt. vezérigazgatója, Kugler Gyula arról tájékoztatta lapunkat, hogy a szennyvízcsatornák az utóbbi napok esőzései miatt mostanra megteltek. A lehullott nagy mennyiségű csapadékot nem bírják el a rendszerek, amelyekbe szivattyúzott víz is kerül a háztartásokból. Ezért a csatornákból a szennyvíz a megye több térségében, elsősorban a Balaton-felvidéken és Veszprém környékén túlfolyik a csatornákon.

- Megítélésem szerint azonban nincs nagy közvetlen kockázata mindennek, hiszen a szennyvíz nyolcszoros, tízszeres hígítással folyik és nem közvetlenül a tóba jut. Először kis vízfolyásokba kerül. Kérjük azonban a lakosságot, hogy a belterületi vizeket ne a szennyvízcsatornákba szivattyúzzák, hanem inkább az útmenti árkokba, hogy a csatornák mentesüljenek a túl sok víztől - mondta a vezérigazgató. Kiderült továbbá, hogy a társaságnál 24 órás készenlét van, riasztás estén tartálykocsikkal igyekeznek kiszippantani a túltelt csatornákat. A felhígult szennyvizet a környező, még szabad kapacitással bíró szennyvíztelepekre szállítják.

- Ott, ahol túlfolyik a szennyvíz, a belvíz levonulása után azonnal megkezdik a fertőtlenítést - tette hozzá Kugler Gyula. Mint elmondta még, a csatornák túlfolyása árvízi jelenség, ami ugyan nem szokványos, de a lehullott csapadék mennyisége sem az. 2010-ben hasonló helyzeten kellett úrrá lennie a megye 124 településén szennyvíz-és ivóvíz-szolgáltatást végző, önkormányzati tulajdonban lévő cégnek. Külön hangsúlyozta, hogy az ivóvízbázist nem veszélyezteti a belvíz következtében kialakult rendkívüli helyzet.

Ezek is érdekelhetik