Hírek

2013.05.03. 11:45

A Bakony igazi virágai

Telt házas gálaműsorral ünnepelte a Bakony virágai megyei szólótáncverseny tízéves jubileumát a Jó Szerencsét Művelődési Központban a szervező Cserregő Néptáncegyüttes.

Szabó Péter Dániel

Az elmúlt tíz évben a térség meghatározó népművészeti eseményévé, a megye kiemelkedő táncosainak nívós seregszemléjévé vált a Bakony Virágai szólótáncverseny, amelyet minden év tavaszán a tánc világnapja alkalmából szervez a helyi Cserregő Néptáncegyüttes.

A néptánc szerencsére azon hagyományaink egyike, amelyet nem veszítettünk el, sőt, a fiatalok egyre jobban érdeklődnek iránta. A Kárpát-medence népeinek tánchagyománya nagyon sokszínű, e hagyaték őrzése és megmentése nagy felelősség, hangzott el a közelmúltban rendezett verseny ünnepélyes eredményhirdetésén a várpalotai művelődési központban.

Aranysarkantyús táncosok a színpadon.Vastag Richárd, Ramasz László, Kádár Ignác és Kovács Norbert "Cimbi"  (Fotó: Szabó Péter Dániel)

- A néptánc nem olyan, mint a gátfutás, azaz nem mérhető. Zsűritársammal, Lőrincz Hortenzia táncpedagógussal inkább a benyomásaink, a pillanatnyi érzéseink alapján döntöttünk a szólótánc produkciók között, amelyek az óvodás kortól egészen a felnőttekig minden kategóriában igen magas színvonalúak voltak. Öröm látni, hogy a néptáncban így megerősödött Veszprém megye, s ennek következtében a Közép-Dunántúli régió - mondta el az ünnepélyes eredményhirdetés előtt Majoros Róbert néptáncpedagógus, az Alba Regia Táncegyesület koreográfusa, majd a színpadon átadta az elismeréseket a díjazott táncosoknak.

(Fotó: Szabó Péter Dániel)

Bakony virágai díjban részesült az I. korcsoportban Kovács Klára, Fekete Kinga, Kiss Barnabás és Süslecz Gergő, a II. korcsoportban pedig Polgár Panna, Molnár Bence, Bölcsföldi Anna, Bajner Attila, Fejes Kata, Molnár Gergő. A III. korcsoportban Kucsera Réka, Kovács Márton, Fekete Dalma, Baranyai Viktor, Juhos Adél és Horváth Tamás, míg a IV. korcsoportban Egervári Edina és Lakatos Ferenc András vehette át a díjat Majoros Róberttől.

Látványos gálaműsorral ünnepelték a verseny 10 éves jubileumát. A képen Tombor Beáta, Hahn Kakas István, Lőrincz Hortenzia és Kovács Norbert "Cimbi" táncol

A házigazda várpalotai Cserregő Néptáncegyüttes táncosai ugyan Bakony virágai-díjat nem gyűjtöttek be, de a színpadon szóbeli dicséretben részesült három tehetségük, Miklós Janka, Heider Zorka és Krausz Réka, míg Lippert Ferenc teljesítményét különdíjjal ismerte el a zsűri. A színvonalas verseny zárásaként és egyben fénypontjaként aranysarkantyús és aranygyöngyös táncosok előadásában látványos gálaműsornak tapsolhatott a művelődési házat megtöltő közönség.




 

 

A versenyzők a magyar nyelvterület bármely táncanyagából választhattak. Két percben, improvizatív módon adtak számot tudásukról. A színpadi produkciók során Antal István és kiválóan felkészült zenekara biztosította az autentikus népzenét. A Bakony virágai rendezvénysorozat egyébként egy táncszínházi mesedarabbal kezdődött április 26-án. A várpalotai gyerekek a BM Duna Művészegyüttes előadásában láthatták a Hamupipőkét, melynek főszereplője, Soós András is a helyi Cserregő Néptáncegyüttesben nevelkedett.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!