Hírek

2013.05.22. 16:03

Igazi megoldás a vízszint megemelése lenne

Sokak megnyugvására a vízügyi dolgozók hétfőn lezárták a Balaton és a Sió-csatorna közötti zsilipet, s ezzel leállították a tó vízének apasztását.

Győrffy Árpád

A múlt évi szokatlanul alacsony, és az ahhoz képest hirtelen megemelkedő vízszint is jelzés volt arra, hogy továbbra sem rendelkezünk hosszú távú megoldással a Balaton vízszintjének stabilizálására, vagy legalább a tavalyihoz hasonló vízhiányos helyzet kialakulásának megakadályozására.

Csonki István, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója úgy véli, hogy megfelelő tárózási lehetőség mielőbbi megteremtése nélkül nagyon védtelenek vagyunk a természet erőivel szemben, akár már a következő évben is problémát jelenthet, ha az átlagos mennyiségű éves csapadék téli félévben leeső nagyobbik felét nem tudjuk megfogni, tartalékolni a későbbi aszályosabb nyári időszakra.

Csonki István szerint a Velencei-tónál szerzett tapasztalatok szerint egy tó vízének legalább egyharmadnyi mennyiségét kellene tárózni ahhoz, hogy ez vízhiány esetén valódi segítséget jelentsen a tartalék. A Balaton esetében ez a Szigligeti- és a Keszthelyi-medence vízével egyenlő lenne. Ehhez azonban nincsen terület.

 

Balatonalmádiban is kiöntene a Balaton egy jelentősebb vízszintemelés esetén (Fotó: Penovác Károly)

A vízügyi igazgatóság vezetője szerint még az sem hozna igazán megnyugtató eredményt, ha mondjuk a tapolcaiak a medence többi lakójával együtt elköltöznének, és Zalahalápig elárasztanánk a területet. Ugyanis hiába lenne a tartalék, amikor szükség lenne rá, várhatóan természetvédelmi okokra hivatkozva megakadályoznák a felhasználását, védve az ott közben kialakult élővilágot.

- Egyetlen kivitelezhető és használható megoldás, ha magában a tó medrében tároljuk a tartalékot a vízszint megemelésével. Erre kidolgoztunk egy projektet, amit a 2014-20 közötti uniós költségvetési ciklusban meg lehetne valósítani. Tartalmazza többek között a medertárózás hatásvizsgálatát, a hét legkritikusabb helyzetben lévő déli parti településen a belső területeket védő magasított sétányok kialakítását.



Ezeknél meg kellene oldani a csapadékvíz elvezetését, fel kellene készülni arra is, hogy nagyobb esők idején szivattyúval kell átemelni a vizet a Balatonba. Fontos feladat lenne mindkét Sió-zsilip és a Sió felső szakaszának felújítása, hogy egy szélsőséges időjárási helyzet kialakulása esetén nagyobb vízmennyiséget tudjunk egyszerre leengedni, mint jelenleg. A megvalósítás becslések szerint 10-12 milliárdba kerülne. Csonki István szerint van esély a megvalósításra, mivel a terv bekerült a nyolc kiválasztott vízügyes projektbe.

Az vízügyi igazgató szerint Balaton vízszint emelésének igazi feltétele az lenne, ha mindenki betartaná az 1964-es vízgazdálkodási törvény előírását, ami szerint a Balaton déli partján állandó jellegű épületet csak 200 centiméteres feltöltéssel szabad engedélyezni. Hiába került be az előírás az országos vízgazdálkodási szabályzatba is, a helyi hatóságok máig nem tartják, tartatják be. Ha legalább mostantól így építkeznének, végeznék a nagyobb felújításokat, 10-20 év alatt az épületek nagy része már feltöltött területre kerülne.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!