Hírek

2013.05.27. 13:00

Korniss fotók a múzeumban

A Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus pályázati támogatása révén Korniss Péter fotóművész alkotásaival gazdagodott a Laczkó Dezső Múzeum fotóművészeti gyűjteménye.

Balla Emőke

Korniss Péter 1937-ben született Kolozsváron. A Nők Lapja fotóriportere, majd képszerkesztője volt. 1962-ben kezdett néptáncot fényképezni, 1967-től folyamatosan visszajárt Erdélybe a hagyományos paraszti életformát és kultúrát megörökíteni, dokumentálni.

A világ egyik legjobb fotósa, munkásságára a dokumentarista fényképészet jellemző a fényképezett események dokumentálása, valósághű ábrázolása. Számtalan elismerést, többek között Kossuth-díjat, Pulitzer-emlékdíjat, Prima-díjat, Hazám-díjat és Magyar Örökség-díjat kapott.

Korniss Péter tavaly nyáron Kötődés címmel tartott előadást a Laczkó Dezső Múzeumban, ahová most ismét visszatért: a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus pályázati támogatásával a múzeum két képet vásárolt, egy harmadikat a művész ajándékba adott az intézménynek.

 

Korniss Péter fotóművész és Dohnál Szonja, a múzeum művészettörténész muzeológusa (Fotó: Orosz Péter)

A Sietve 1973-ban készült, Erdélyben, Szék településen, a Siratás szintén 1973-as fotó, a Nógrád megyei Rimóc községben készült. Az 1967-es Iskoláslány címűt Korniss Péter első széki útján fotózta, mesélte a művész, aki az alkotást ajándékba adta a múzeumnak.

A fotók kiválasztásánál Dohnál Szonja, a Laczkó Dezső Múzeum művészettörténész muzeológusa működött közre, aki elmondta, a fotóművészeti gyűjtemény létrehozásánál a fő koncepció a megyében élő vagy a megyéhez kötődő alkotók munkáinak gyűjtése volt.

Korniss Péter kötődik Veszprém megyéhez: két alkalommal volt itt nagyszabású kiállítása (1980-ben és 2010-ben), Budapest mellett Balatonalmádiban él. A fotóművésznek tavaly Budapesten, a Várfok Galériában volt tárlata, pár hete Pozsonyban zárult a K+K két legenda: Korniss Péter és Karol Kállai című fotókiállítás, novemberben Londonban nyílik kiállítása.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!