Hírek

2013.05.09. 16:49

Lesállásból támadtak

Speciális képzettségű, afganisztáni harcokban edzett katonák képzik társaikat a Magyar Honvédség Harcos programjának keretében. A résztvevőket az újdörögdi lőtéren látogatta meg csütörtökön Hende Csaba honvédelmi miniszter.

Szabó Péter Dániel

A Magyar Honvédség által indított Harcos program egy nagyrészt gyakorlati képzésre épülő, négyhetes kísérleti tanfolyam, amelynek alapvető célja az általános katonai és harcászati kiképzés megújítása, valamint a tiszti és altiszti állomány vezető képességeinek emelése.

- Afganisztánt megjárt, tűzharcokban edzett katonáink kezdeményezésére határoztuk el, hogy egy új kiképzési elemet vezetünk be a Magyar Honvédségnél. Tesszük mindezt abból a célból, hogy az afganisztáni hadszíntéren sok év alatt nagy áldozatok és veszteségek árán fel-halmozott katonai tapasztalatok ne vesszenek el, hanem hasznosítsuk azokat a haza fegyveres védelmére való felkészülés során - mondta el a csütörtökön az újdörögdi lőtéren tett látogatásán Hende Csaba honvédelmi miniszter.



Ennek megfelelően a négyhetes, az átlagosnál lényegesen nagyobb fizikai és pszichés megterhelést jelentő tanfolyam bemutató napján is olyan harci mozzanatot modelleztek a résztvevők, amelyet Afganisztánban rend-szeresen tapasztaltak az ott szolgáló katonáink.

Az eligazítást követően lesállást hajtottak végre, ami a mozgásban lévő ellenséges erő elleni meglepetésszerű támadást jelent rejtett helyről. Ez a rajtaütés nagyon hatékony, a rejtettség és a meglepetés erejét kihasználva nagy túlerővel szemben is komoly sikereket lehet elérni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!