Hírek

2013.05.10. 18:41

Telefonos fórum a szerkesztőségben

Most már érezhető a forgalom növekedése az adóhivatalokban, hiszen közeleg a személyi jövedelemadó bevallásának határideje.

Varga Ibolya

Ez eredetileg május 20-a, de mivel az ünnepnap, ezért május 21-éig kell az önadózóknak a bevallást az adóhatósághoz eljuttatniuk és az esetleges adóhátralékot megfizetniük. Ezzel a témával kapcsolatban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Veszprém Megyei Adóigazgatósága első számú vezetője, Dégi Zoltán és két munkatársa, az ügyfélkapcsolati osztályról  Szalainé Somogyi Valéria, a bevallási osztályról Kerekesné Kovács Bernadett látogatott el a szerkesztőségünkbe, és két órán keresztül válaszoltak olvasóinknak az adóbevallásról telefonon feltett kérdéseikre. 



Két órán keresztül a szerkesztőségünkben érték el olvasóink kérdéseikkel a NAV megyei adóigazgatóságának munkatársait, Dégi Zoltán, a megyei adóigazgatóság első számú vezetője is válaszolt nekik (Fotó: Penovác Károly)

Tizenöt olvasónk élt a lehetőséggel, hogy  szerkesztőségünkben is elérhette telefonon kérdéseivel  a megyei adóhatóság igazgatóját és két munkatársát. Volt, aki több kérdést is feltett, így összességében húsz válasz született. A készülék szinte azonnal csöngött, ahogy a kagyló visszakerült a helyére, így a két válasz között nem nagyon volt idő beszélgetésre.

Dégi Zoltán, a NAV megyei adóigazgatója arra a kérdésre, hogy egy adózási témakörökben nem tökéletesen képzett ember is képes-e önállóan hibátlan adóbevallás elkészítésére, azt válaszolta, hogy ha nagyon körültekintően tanulmányozza a tájékoztatót, illetve a számítógépes kitöltő-programot használja, akkor igen.

A program ugyanis beírja az adatokat az összes rubrikába, ahová kell, ügyel az összefüggésekre és felhívja a figyelmet a hibákra, és még azt is feltünteti, hogy miért kell javítani rajta.  Ha kézzel írjuk be az adatokat, akkor ügyelni kell arra, hogy az összes sort kitöltsük, amibe írnunk kell, és alá is írjuk a bevallást, mert ezek pótlására biztosan be fogják hívni a bevallás beküldőjét, nélküle nem javítható.A legtöbb telefonálónk nyugdíjas volt.

Az első kérdezőknek  Szalainé Somogyi Valéria válaszolt a tőle megszokott türelemmel. A telefonálók közül többeknek nem kell adóbevallást benyújtaniuk, mert a nyugdíjon kívül nincs más jövedelmük, illetve az egyszerűsített foglalkoztatás keretében dolgoztak és nem érték el azt a határt, ami felett már másként kellene adózniuk. Mindenkinek külön felhívta a figyelmét arra, hogy ha kapott valamilyen más adózandó bevételt, például osztalékot, akkor már más a helyzet.

Az ügyfélszolgálati munkája során számtalanszor tapasztalta, hogy azért hibáznak az emberek, mert elfeledkeznek bizonyos dolgokról, kimegy a fejükből, hogy valóban kaptak néhány ezer forintot osztalékként,  és nem is jut eszükbe, hogy ezt is be kell számítani és befolyásolja az adózásukat. Gyakran kiderül, amikor  élnek azzal a lehetőséggel az ügyfelek, hogy az adóhatóság készíti el a bevallásukat, s nem az a végeredmény jön ki, mint amire számítottak, hogy elfeledkeztek valamiről. Például nem írták be, hogy hány gyermeket nevelnek, és így nem is kapták meg az őket megillető kedvezményt, csak miután már kiegészítették az eredetileg benyújtott adatokat.

Dégi Zoltán,  Szalainé Somogyi Valéria és  Kerekesné Kovács Bernadett válaszolt olvasóink kérdéseire (Fotó: Penovác Károly)

Kerekesné Kovács Bernadetthez érkezett a kérdés, hogy mit kell tenni abban az esetben, ha több kedvezményt vettünk igénybe, mint amennyi megillet minket. Ebben a konkrét  esetben arról volt szó, hogy valaki eltartott gyermekeiről nyilatkozott, de megfeledkezett arról, hogy az  egyik csemetéje leérettségizett és nem volt már jogosult utána a korábbi kedvezményre. Nem szólt erről a munkáltatójának, így egész évre megkapta a kedvezményt, ami miatt tetemes összeget kell visszafizetnie, sőt még az összeg tizenkét százalékával is meg kell toldania a befizetendőt.  

Minthogy ebben az esetben (150 ezer forint felett) már az adóbevallásban  nem válaszható a részletfizetés, az adóhatóság fizetési könnyítések osztályához kell kérvényt küldenie, amiben pontosan leírja a helyzetét és azt is, hogy mennyi idő alatt, hány részletben tudja befizetni a már megkapott, de nem jogszerű adókedvezményt.  Volt, aki azt tudakolta, hogy az adóhatósági adómegállapítás keretében kiküldött bevallás szerint neki most fizetnie kell, vagy visszajár a pénze. Minthogy az összeg abban a sorban szerepel, amelyik a befizetendő összeget tartalmazza, ezért fizetnie kell. Volt, aki bevallási csomagot kért és hétfőn más postázzák is neki.

Felajánlható az  egy plusz egy  százalék

A telefonos fórumon egy nyugdíjas asszony az adójának egy százalékát szerette volna felajánlani valamelyik egyháznak. Ezt sajnos nem teheti meg, mivel nincs adóköteles jövedelme, nem fizet személyi jövedelemadót, így annak egy százalékáról sem tud nyilatkozni. Dégi Zoltán a témával kapcsolatban megjegyezte, hogy az adózók évente összesen  mintegy 3234 milliárd forintot ajánlhatnak fel civil szervezeteknek és az egyházaknak, de ténylegesen csak évi 1416 milliárdról rendelkeznek. 


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!