Hírek

2013.05.21. 16:45

Újjáéledt ősi magyar világ

A rendezvény fénypontjává emelkedett a történelmi zászlók találkozója, amelyen közel 150 lobogót lengetett büszkén a szél a várpalotai belváros utcáin. De folyamatosan nagy érdeklődés övezte a magyar nép több ezer éves múltját felvillantó fesztivált, a Hun napokat.

Gágó Anita

A történelmi hangulatot árasztó Thuri-vár környéke adott otthont a május 17-19-ig tartó nagyszabású programsorozatnak. 
A pénteki megnyitót követően másnap reggel a gyülekező vásárosok mellett az ország több pontjáról érkeztek szép számban íjászok, hogy kipróbálják ügyességüket verseny keretében. Az íjászok küzdelmével párhuzamosan is zajlottak programok: Csajághy György előadásában az ősi magyar zenei világot, Grandpierre Attila pedig népünk több ezer éves múltját mutatta be. A történészek nemegyszer meglepő, kevésbé ismert adatokkal is előrukkoltak.  

Szívbe markoló tárogató-muzsika után a nap fénypontjaként megindult a történelmi zászlók találkozója, amelyen közel 150 lobogót lengetett büszkén a szél a belváros utcáin, hagyományőrzők, köztük lovasok és a részt vevő lakosság kezében. A Váli Hunok lovas harci bemutatója is nagy népszerűségnek örvendett, majd este a színpadon ismételten a zenéé volt a főszerep. Elsőként az ősi muzsikát időnként modern hangzásvilággal ötvöző Sevi & Tanaka, majd a Palotán jól ismert Regős Sziránszki József és Klaudia adtak sikeres koncertet.

 



Vasárnap reggel annak is érdemes volt kilátogatnia a rendezvényre, aki szereti a jó magyar ételt, hiszen főzőversenyen ügyeskedhettek a jelentkező csapatok. Többek mellett tárkonyos tokány, gombás pacal és egy különleges kreáció, a  szarvasgyüka illata áradt a jurták között.  

A programsorozatot délután tovább színesítette a barantások látványos bemutatója, betyáros ügyességi verseny, majd a Festeres zenekar élő népzenéje mellett Stéber Zsolt vezetésével néptáncosok és a közönség soraiból érkezők órákig ropták a moldvai csángó táncokat.   A civil hagyományőrző szervezetek összefogásával létrejött történelmi fesztivál programjai között harci eszközök kipróbálására, illetve kézműves játszóházban való munkálkodásra és állatsimogatásra is lehetőség nyílt, a hűvösre forduló estéken pedig a tűz körül doboltak, énekeltek a jurtatábor lakói. 




A Hun napok fő szervezői: Őrzők Rendje Egyesület, Palotai Turul Társaság, Nimród Várpalotai Lovas Baráti Kör, Peytu Íjász Hagyományőrző Egyesület, Atilla Harcosai Várpalotai Barantások, Zúgó Nyilak Történelmi Íjász Egyesület, Regős Sziránszki József és Klaudia.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!