Hírek

2013.06.29. 17:48

Az esendőség ereje

Tapolca, Diszel - Félmeztelen, meg életüket vesztett, de megtalált tárgyak, tartóikban költői gyertyacsonkok, sok-sok darab pénz, azután üvegek, vasak és fák maradékai tárulnak több más mellett a néző szeme elé, ahogyan azt előzetesen a látványtári kiállítás ajánlójában a házigazda, Vörösváry Ákos ígérte.

Szijártó János

Az Első Magyar Látványtár ismét maradandót, meghökkentőt, érdekeset mutatott be szombaton este Az esendőség ereje című tárlat megnyitóján. Több évtizedes gyűjtőmunka kikristályosodott, letisztult látképe került elérhető közelségbe mindazok számára, akik tudták, sejtették, hogy ezúttal is érdemes ellátogatni az egykori malom mára múzeummá lényegült épületébe. Frazon Zsófia etnográfus méltatta a tárlat anyagát, s kísérte be szimbolikusan a közönséget Vörösváry Ákos szellemi műhelyébe. A kiállított tárgyak számára már régen megállt az idő, de azt a pillanatot, mint egy fénykép, megállította, megörökítette a zárt üvegkorporsó. Immár nem tűnnek el nyomtalan, üvegbe zárták az arra érdemes darabokat. Megtekinthető a fogyasztói társadalom számos terméke, talált pénz, tehénszájkosár, törött edény, pohár, lyukas fémvödör, tojástartó, de dugók, kupakok, cigarettásdobozok, papírgalacsinok is üveg mögé, alá kerültek. Az "átlátszó anyag" dominál, de a több évtizedes kitartó gyűjtőmunka is érzékelhető, szinte tapintható. A látványtárban Az esendőség ereje mellett Benda Iván fotográfus Tánc című kiállítását is megnyitották szombaton este. A tárlatokat Vörösváry Ákos és Steffanics István rendezték be, a megnyitón közreműködött Grencsó István. A kiállítások szeptember végéig naponta látogathatók, illetve jövő év májusáig előzetes bejelentkezés szerint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!