Hírek

2013.06.07. 16:55

Ezer arcú asszonyok

Ezer éves Veszprém ezer arcú asszonyai címmel kétnapos programot szervez a Veszprémi Nők Kerekasztala egyesület (Venőke), a belváros funkcióbővítő pályázat keretében.

Balla Emőke

Veszprém ezer éves történelme során a háttérben megtartó és inspiráló erőként ott tevékenykedtek a nők, akik életet adtak, ápolták az évszázadok kultúráját, a sziklánál erősebben tartották a várost. Szeretetükkel, szorgalmukkal, kitartatásukkal a nők is a történelem részesei, noha a történészek kevésbé említik őket. Ez a gondolat hívta életre a Venőke által szervezett hétvégi programot, mely a veszprémi nők tehetségét, áldozatos munkáját, külső és belső szépségeit mutatja be.

Az egyesületet ismerik és számon tartják a városban, sok rendezvényt szervezett már, másfél napos programot azonban most először, mondta Máthé Éva, a Venőke társelnöke a péntek délutáni megnyitón. Brányi Mária alpolgármester arról beszélt, a királynék városa elválaszthatatlan a nőktől, a nők családon túlmutató szerepétől. A rendezvény megmutatja a veszprémi nők sokoldalúságát, azt, miként vesznek részt a politikában, kultúrában, karitatív munkában.

Fotó: Orosz Péter



Oberfrank Pál, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója Márai Sándor szavaival mondott köszönetet a nőknek. Pénteken és szombaton nők emlékeivel, alkotásaival, verseivel, táncaival, dalaival tele a belváros. A belvárosi könyvesbolt előtti téren huszonhat képzőművész állít ki, többek között ékszereket, festményeket, grafikákat, csipketerítőket, patchwork munkákat.

A Fortuna udvar rendezvényszínpadán különböző táncos, zenei és énekes produkciókat láthat a közönség, a Gizella udvar irodalmi színpadán veszprémi költőnők, szerzők, helytörténészek műveivel ismerkedhetünk.



A szombati programban a rendezvényszínpadon fellép többek között a Veszprémi Modern Táncműhely, az AcroDance Akrobatikus Rock and Roll Sporttánc Egyesület, a Bonita Sporttánc Egyesület, a veszprémi Őszidő Nyugdíjas Klub és Arany Timi, " Az ének iskolája" veszprémi tanulója. Az irodalmi színpadon bemutatják Kanyár Erika Smaragd énekek című kötetét, Bőszéné Szatmári-Nagy Anikó helytörténeti oktatócsomagját, Módri Györgyi megzenésített verseket ad elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!