Hírek

2013.06.09. 15:46

Megszentelt szőlővirágok

A hétvégét a kéknyelűnek szentelték, pénteken zenei programokkal kezdtek, szombaton szakmai tanácskozást tartottak és remek borokat kóstoltak Badacsonytomajon.

Varga Ibolya

A Vinum Vulcanum Borlovagrend, a város önkormányzata és a Pannon Egyetem Agrártudományi Centrum közös szervezésében tartják meg a kéknyelű szőlő virágzásának ünnepét. Ennek igen fontos része a szakmai tanácskozás. Tóth János Zoltán a borlovagrend elnök-nagymestere köszöntötte az égész országból eljött szakembereket, a huszonhárom vendég borlovagrend tagjait és Jack Tibor alapítót, tiszteletbeli nagymestert.

Koczor Kálmán, a Magyarországi Borlovagrendek Országos Szövetsége alelnöke, a balatonfüredi Balatonvin Borlovagrend elnök-nagymesetere arról emlékezett meg, hogy éppen huszonöt évvel ezelőtt, 1988-ban alapították a badacsonyi borlovagrendet és átadta a szervezet kitüntetését Szabó Istvánnak.



Az avatás: Mezőssy Zoltán, Budai Gyula, Mészáros Kálmán, Győrffyné Jahnke Gizella, Kugyela Attila (Fotó: Penovác Károly)  




A szakmai előadásokat dr. Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára kezdte. Elmondta, hogy az utóbbi évek valóságos sikerágazata a szőlészet-borászat és mindent megtesznek azért, hogy az is maradjon, a jövőben is támogatják a fejlesztéseket.

A kutatóintézet egyedül és a Budapesti Corvinus Egyetem borászati tanszékével közösen is végzett kutatásokat a szürkebarátról, a kéknyelűről. Eredményeit dr. Kállay Miklós professzor és dr. Májer János igazgató ismertette. Lasztovicza Jenő, a megyei közgyűlés elnöke egyebek között arról szólt, hogy az intézet újra minisztériumi hatáskörbe kerül. A domboldalon virágzó kéknyelű szőlőt ezúttal is Földi István helyettes esperes áldotta meg.

 

 

Meglátogatták a bortermelő gazdákat Az ünnepségen borlovagokat avattak. Ezúttal dr. Budai Gyula, Győrffyné Jahnke Gizella, Kugyela Attila és Mészáros Kálmán fogadta meg, hogy terjeszi a badacsonyi borok jó hírnevét. A kéknyelű virágzásának ünnepén arra is lehetőséget nyújtottak, hogy a Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület szervezésében a régiójáró busszal bejárják a környék településeit és pincéikben kéknyelű borokat kóstoljanak. Idén májusban szürkabarátokat kínálták, július 6-án és 7-én pedig az olaszrizlingeket ízlelik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!