Hírek

2013.06.01. 13:38

Tanítók és tanárok kitüntetése Veszprémben

Veszprém - Ünnepélyes keretek között átadták a Pedagógusok a Kistelepülésekért Díjat szombat délelőtt Veszprémben.

Marton Attila

A Pannon Térség Fejlődéséért Alapítvány 2007 óta jutalmazza azokat a pedagógusokat, akik kiemelkedő színvonalú szakmai munkájuk mellett a helyi közösségépítésben is részt vesznek. Idén Mátrai Balázsné, az ösküi Tasner Antal Általános Iskola pedagógusa, Szöllősi Attiláné, a bakonynánai Német Nemzetiségi Általános Iskola tanára és az Úrkúton tanító Imri Zoltán vehette át az elismerést, valamint a Herendi Porcelánmanufaktúra felajánlásában egy egyedi terméket.

Dr. Horváth Zsolt, országgyűlési képviselő, az alapítvány elnöke bevezetőjében a szervezet mottóját idézve elmondta, egy iskola több mint oktatási intézmény, egy pedagógus pedig nagyobb feladatot lát el, mint hogy megtanítja írni, olvasni és számolni a gyerekeket. A kezdeményezésről úgy fogalmazott, a sokszor névtelen pedagógusokat ezzel az elismeréssel megpróbálják kiemelni a többiek közül.

Dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, igazságügyi miniszter köszöntőjében kiemelte, a pedagógus mindig egy közösség lelke, rájuk nem csak pedagógusnapon, hanem mindig figyelni kell. Egy kistelepülésen a polgármester, pap, pedagógus hármasa az, amely alapvetően meghatározza a közösséget, fogalmazott a politikus, majd hozzátette, a pedagógusok a jövő őrzői és ismerői a gyerekeken keresztül. Manapság gyakran az iskolának kell a család helyébe lépnie az értékek átadásában, mert erre az utóbbi nem mindig képes, tette hozzá.

A rendezvényen közreműködött Dávid Roland énekes.

Dr. Dobos Krisztina oktatáskutató, a védnöki testület elnöke hangsúlyozta, nagyon ritkán értékelik azokat az óvónőket, tanítókat és tanárokat, akik elindítják a tehetségeket. A kitüntetettekről elmondta, pedagógusi munkájuk mellett mindannyian egyéb területen is tevékenyek voltak, a sport vagy a kultúra terén is fontos szervezőmunkát végeztek. A szakember szerint az oktatók szerepére vonatkozó lámpás-metafora a mai napig érvényes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!