Hírek

2013.07.18. 12:14

Jobb szűrni, mint megijedni!

Azt ígértük, az idei a népegészségügyi mozgósítás éve lesz. Ennek megfelelve indítottunk el a velencei-tavi próbaüzemet követően a Balaton körül egy szűrőkamiont.

Varga Domokos Péter

Szócska Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára beszélt erről csütörtökön Balatonkenese Vak Bottyán strandján. Az egészségügy közügy, ezért össze kell fogni a szakmának és a helyi közösségek vezetőinek – hangsúlyozta Szócska Miklós.

A kezdeményezésnek szellemes szlogent talált a minisztérium: Jobb szűrni, mint megijedni! A szűrőkamion július 15. és augusztus 15. között járja körbe a Balaton partját, és tíz különböző helyszínen biztosít ingyenes szűrési lehetőségeket. A szív-érrendszeri, a daganatos megbetegedések életmódhoz kötöttek, sokkal jobban kell vigyáznunk magunkra, át kell formálnunk a magatartásunkat – hangsúlyozta Szócska Miklós.

A mobil szűrési programot a kamion mellé kiépült nyolc egészségügyi pavilon egészíti ki, így nemcsak ingyenes emlő- és anyajegyszűrésre nyílik lehetőség, hanem élni lehet a dohányzással, táplálkozással és egészséges életmóddal kapcsolatos tanácsadással is. A felnőttek mellett a gyermekekre is gondoltak, számukra a Testnevelési Egyetem animátorai kínálnak játékos időtöltést.

 


A kezdeményezést és a kezdeményezőket Kontrát Károly belügyminisztériumi államtitkár, megyei országgyűlési képviselő köszöntötte. Az egészségügyben a szűrés kiemelt feladat, fogalmazott, majd köszönetet mondott a kezdeményezésért az egészségügyi államtitkárságnak. Mindenkit arra biztatott, használja ki a most adódó ingyenes lehetőséget.

A sajtótájékoztatón ismertették a mindenütt reggel 10 órától este 8 óráig tartó szűrések ütemezését is. Ez megyénkben az alábbiak szerint alakul: Balatonkenese, Vak Bottyán strand, július 18–20., Alsóörs, községi strand, strandsétány, július 21–23., Balatonfüred, Tagore sétány, július 24–29., Badacsonytomaj, általános iskola előtti tér, Kert u. 8., július 30–31.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!