Hírek

2013.07.21. 19:10

Festmény-nagykövetek

Veszprém – Párbeszéd színekkel, formákkal címmel szombaton, a VeszprémFesttel párhuzamosan megnyílt Ulrich Erben kortárs német festő kiállítása a Vass László Gyűjteményben.

Bartuc Gabriella

A megjelenteket üdvözlő Hegyeshalmi László, a Művészetek Háza igazgatója, Porga Gyula polgármester és Konrad Kreuzer, a szponzor igazgatóságának elnöke is hangsúlyozta, milyen fontos ez a veszprémi várban évről-évre ismétlődő kiállítássorozat a kulturális találkozások, a párbeszéd, a német és a magyar nép barátsága szempontjából is. Festmény-nagykövetek is egyben tehát az itt kiállított művek. Szeretjük a festmény-nagyköveteket – tesszük hozzá a magunk részéről –, sokkal élvezetesebbek, mint a száraz diplomácia.

Ulrich Erben, Konrad Kreuzer és felesége Angelika, valamint Alexander Tolnay a megnyitó előtti pillanatokban Veszprémben (Fotó: Penovác Károly)

Ulrich Erben penetráns erejű kékjei, sárgái azonnal megszólítják a kiállítás látogatót, párbeszédbe elegyednek velük. Arról a kozmikus örömről szólnak, amit az ihlet pillanataiban érezhet a festőművész és amit erőteljes lendületű ecsetvonásokkal, a színek euforikus tobzódásával közvetít felénk. Gyorsaság és szellemi koncentráció jellemzi Erben műveit, amelyeket a „konkrét művészet” és a „színmező festészet” irányzatához szokás sorolni. Ahogyan Alexander Tolnay, a kiállítás kurátora mondta megnyitó beszédében, „nem a látványt képezi le, hanem új valóságokat talál ki, és mindenestül a művészet saját eszközeire, a formára és a színre koncentrál”.

Ulrich Erben is itt volt az ünnepségen és mondott pár szót, bár viccesen hangsúlyozta Goethe intelmét: a művész ne beszéljen, hanem alkosson. Ő olyan nyelvet dolgozott ki, mondta, ami nemzetközi, amit szavak nélkül is mindenki megért. Azt is elmondta, hogy most jár először Veszprémben, de olyan szép ez a város és környéke, hogy biztos benne, vissza fog jönni a feleségével, hogy neki is megmutassa, ígérte a Vass-gyűjtemény hangulatos udvarán összegyűlt közönségnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!