Hírek

2013.07.15. 17:34

Kezdődik a VeszprémFest

Diana Krall koncertjével ma este kezdődik a VeszprémFest. A zenei fesztiválon a világzene, dzsessz, a flamenco és a popzene rajongói is megtalálják az ízlésüknek és kedvüknek való programot.

Balla Emőke

A VeszprémFest egy olyan zenei, kulturális nagyrendezvény, amely a zenei műfajok között a legmagasabb minőséget kívánja bemutatni nézőinek, évről évre, idén immár tizedik  alkalommal. Az idei program  talán valamennyi korábbi évhez képest is szerteágazóbb, eklektikusabb utazást ígér a zenei műfajok között, a legmagasabb minőségét megcélozva.

Mészáros Zoltán ügyvezető igazgató (Fotó: Orosz Péter)

A legnagyobb várakozás a nyitó, kedd esti produkciót, Diana Krall koncertjét előzi meg. A szervezők a rendezvényt eredetileg is a Veszprém Arénába tervezték, hiszen annak nagyobb a befogadóképessége, mint  a  várbeli Szentháromság téri színpadnak, a koncertre több mint 3000 nézőt várnak, tájékoztatott Mészáros Zoltán, a Veszprémi Ünnepi Játékok Kft.  ügyvezető igazgatója. Diana Krall huszonnyolc tagú stábjával, zenészekkel kedden reggel érkezik németországi turnéjáról és  este, koncert után utazik is  vissza. Paleolit diétán él, speciális étrenddel készülnek számára.

A szerdai vendég, Marcus Miller skandináv turnéjáról jön Veszprémbe, Renaissance című albumának dalaival, mozgalmas, táncos produkcióval, koncert után találkozik a rajongókkal. Nyolc órától a veszprémi Bluesberry zenekar alapozza meg a hangulatot, Marcus Miller kilenc órakor lép színpadra a Szentháromság téren. (A szervezők reményei szerint szerdától valamennyi programot a  várban rendeznek, de érdemes a fesztivál honlapjáról tájékozódni).

Paco de Lucía, a flamenco zene legnagyobb élő legendája 2006-ban már koncertezett a veszprémi fesztiválon. Akkor az időjárás miatt a Március 15. úti sportcsarnokba szorult a produkció, a zenész most bízik benne, hogy szabadtéren zenélhet zenekarával, két énekes és egy táncos fellépővel. A hangulat megteremtésért pálmafákat szokott igényelni, most elfogadta  az érseki palota természetes környezetét, a tujákat.

Nigel Kennedy hegedűművésznek több kérése van. Az öntörvényű szupersztár öltözőjébe és szállodai szobájába is zongorát, a  színpadra színpadfűtést kért, de azt is megmondta, mikor kíván szusit enni. Szerda este érkezik, pénteken este lép fel, koncertjének sztárvendégével, Roby Lakatossal aznap próbál. Játszik  klasszikusokat, Bachot és Bartókot, klezmert, dzsesszt, cigányzenét, csárdást egyaránt.

A VeszprémFest szombat esti  záró fellépője az angol popzene királya, Craig David, aki pénteken magánrepülőgépével érkezik Budapestre, majd szombaton Veszprémbe. Koncertje előtt nyolc órától Király Viktor és testvére, Király Linda lép fel.

A  jezsuita kolostor  2011 óta helyszíne a VeszprémFest kamara produkcióinak, idén  az etno-jellegű dzsessz kiemelkedő hazai előadóinak -  Balogh Kálmánnak, Lukács Miklósnak, Dresh Mihálynak, Szalóki Áginak és Bacsó Kristófnak - ad helyet. Roby Lakatos, az ördög hegedűse, július 20-án, szombaton este hat órakor a fesztivál új helyszínén, a Veszprémi Petőfi Színházban koncertezik.

 

A zenei fesztivál missziója  a Veszprémi   Ünnepi Játékok kezdete óta változatlan: Legyen a VeszpremFest egy vidéki végvára a világszínvonalú zenei produkcióknak, otthona    azoknak a világsztároknak, akik Európa és a világ színpadainak deszkáin is otthonosan mozognak.  A  nemzetközi zenei élet képviselői - az idei díjazottakkal, idei produkciókkal együtt  együtt   - 107 Grammy-díjat  hoznak el Veszprémbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!