Hírek

2013.07.08. 17:50

Hamarosan befejezik az őszi árpa aratását

A termelők, hatóságok és érdekképviseletek részvételével megtartották az aratási koordinációs értekezletet.

Varga Ibolya

Boros Gábor, a Veszprém Megyei Kormányhivatal Földművelési Igazgatgósága első számú vezetője köszöntötte a jelenlévőket. Elmondta: megyénkben mintegy hatvanegyezer hektáron vetettek gabonaféléket és repcét, borsót. Az őszi árpa betakarítása csaknem befejeződött, a hozamok szóródása viszonylag nagy, a megyei átlag hektáronként 4,3 tonna körüli lesz.

A búzát még tömegesen nem aratták, ebből 4,5 tonnát várnak hektáronként. Dr. Radovits Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke egyebek között arról szólt, hogy az állam mintegy nyolcvanezer tonna gabona elhelyezéséről gondoskodik. Őry Arnold a kormányhivatal növény- és talajvédelmi igazgatója a parlagfű kötelező irtásával kapcsolatos szabályokat ismertette.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a gyom terjedésének megelőzésében fontos a tartlóhántás és a tarlóápolás is. Szólt arról: az igazgatóság vizsgálja, hogy a gabonában találhatók-e gombamérgek.

Tálos Péter, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) munkatársa arról számolt be, hogy augusztus végéig a gazdálkodók a harmadát ellenőrzik. Máhl József a mezőgazdasági járművek műszaki vizsgáztatásának új rendjét ismertette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!