Hírek

2013.07.27. 17:58

Segítsünk a szervezetünknek

A kánikula csúcsán vagyunk, aki csak teheti, vízparton tölti az idejét, strandol, napozik.

Varga Domokos Péter

Az utóbbi azonban nem veszélytelen, a túlzásba vitt napozásnak számtalan hátránya is van, említsük csak a legismertebbet, az ennek hatására kialakuló vagy aktivizálódó bőrrák típusokat.

Dr. Nagy Zsuzsanna Balatonalmádiban is praktizáló bőrgyógyászt arra kértük, adjon tanácsokat a napozással kapcsolatban. Hangsúlyozta, a leégéssel azért kell nagyon vigyázni, mert az ilyenkor szerzett ártalmak egy életen át összeadódnak. Az, hogy egy ember kisbaba korától hányszor égett le, az egyén genetikai adottságaitól függően súlyos problémákat okozhat: a bőrrák különböző fajtáit, esetleg közülük is a legveszélyesebbet, a nagyon nehezen kezelhető, vagy halálos kimenetelű melanómát.

Amellett az alapüzenet mellett, hogy napozzunk óvatosan, fokozatosan terheljük a bőrünket, nagyon fontos, hogy mindenki a bőrtípusához igazítsa a napozást. Az érzékeny, fehér bőrű emberek jóval rövidebb ideig tehetik ki magukat a napfény hatásának, mint a barnák.

Minél világosabb valakinek a bőre, annál kevesebb napfény elegendő a D-vitamin termeléshez. A bőr színétől, érzékenységétől függően 1-estől felfelé növekvő számmal jelöljük a különböző bőrtípusokat, az 1-es a legvilágosabb. Az 1-es csoportba soroltak egyáltalán ne menjenek napra, a 2-esbe tartozóknak elég napi tíz perc, a 3-as, a barna bőrű, barna hajú emberek ennél több ideig is tartózkodhatnak kinn, a négereknek pedig, mint tudjuk, nem árt a fény.

Nem a rövid ideig tartó, az egyén adottságaihoz igazított napozás a tilos, hanem a leégés. Tizenegy és délután három óra között nem ajánlatos direkt napsütésnek kitenni magunkat. Bőrünk pigment termelésével védekezik a napfény ellen, ez a folyamat a barnulás. De még a szépen lebarnult embereknek sem szabad túlzásba vinni a napozást, mert egy bizonyos bevitt mennyiség és idő eltelte után már nem tud védekezni a szervezetünk a fény káros hatásaitól, barna bőrű emberek is kaphatnak bőrrákot.

A fényvédő szerekről Nagy doktornő elmondta, nem véletlen, hogy a fényvédelem stratégiáját Ausztráliában dolgozták ki. Mint közismert, fehér bőrű európaiak elözönlöttek egy olyan területet, ahol nagyon intenzív a napfény, emiatt aztán rendkívül sok bőrrákos megbetegedés történt. A fényvédelem stratégiája nagyon egyszerű alapelven nyugszik: erős napsütésben a fehér bőrű ember ne menjen napra. Ha mégis ki kell menni, akkor fehér, természetes anyagból készült ruhával és kalappal védjük magunkat.

 

Dr. Nagy Zsuzsanna: Napozzunk óvatosan, fokozatosan terheljük a bőrünket, nagyon fontos, hogy mindenki a bőrtípusához igazítsa a terhelést


A fényvédő szerek a sorban csak harmadikként jelennek meg. A doktornő beszélt a napallergiáról is. Megtudtuk tőle, egyes embereknél, bizonyos esetekben a szervezet nem leégéssel reagál a napozásra, hanem különböző típusú bőrkiütéssel. Ezeket a tüneteket időnként bizonyos anyagokkal együtt idézi elő a napfény, például gyógyszerekkel, de akár ételekkel is.

A gyógyszerek leírásában egyébként szerepel a figyelmeztetés, nyáron minden esetben nézzük meg, szabad-e a szedésük mellett a napsütésnek kitenni magunkat. A napkiütést előidéző legközismertebb étel paszternák. Ám a napkiütés egyéni érzékenységtől függően ezek nélkül is jelentkezhet, sőt, bizonyos hormonális változásokhoz is kötődik. Így fordulhat elő, hogy egy adott életszakaszban keletkező napkiütés akár pár év alatt el is múlhat. Végezetül felhívta a figyelmet egy természetes védekezési módra.

Minden évszakban fontos, de nyáron különösen ajánlott a sárgarépa fogyasztása, mert a karotinban lévő pigment barnít, azaz védelmet ad a nap káros sugárzása ellen. Az arányok itt is fontosak, ezt sem ajánlott túlzásba vinni, mert akkor besárgul az ember bőre. Ez végül is szervi problémát nem jelent, de esztétikailag zavaró. Ugyanezt a hatást lehet egyébként a sötét színű gyümölcsökkel elérni. Ezt a védekezési módot a természet valószínűleg maga alkotta meg.


 


A bőrgyógyász szakorvos megemlített egy furcsa ellentmondást is: a fényvédő szereket használók körében gyakoribb a bőrrák. Szerinte ez azért fordulhat elő, mert a fényvédők hamis biztonságérzetet adnak. Nem igaz, hogy aki bekente magát ilyen szerrel, bármennyi időt eltölthet a napon. Még a legjobb minőségű szerek is csak két-három óra védelmet biztosítanak, azaz ennyi idő elteltével újra kell kenni magunkat. De a legbiztosabb az ausztrál szabály: erős napsütésben ne tartózkodjunk a szabadban, ha mégis elkerülhetetlen, ruhával, kalappal védjük bőrünket.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!