Hírek

2013.07.03. 07:23

Sokkoló adatok felelőtlen fiatal vezetőkről

Az egyik vezető autógyár által finanszírozott kutatásból kiderül, hogy Európában a legtöbb fiatal autós túllépi a sebességkorlátozásokat, emellett körülbelül a felük eszik vagy iszik a volán mögött, 40 százalékuk pedig telefonál vezetés közben.

Tremmer Tamás

A statisztikai adatok sokkolóak: Európában a 18-24 év közti korosztály tagjai kétszer akkora eséllyel vesztik életüket közúti balesetben, mint más autósok. E korosztály halálozási statisztikáiban vezető helyen az autóbaleset áll! Emiatt az egyik vezető autógyár megrendelt egy európai kutatást, hogy kiderítse vezetési szokásaikat, majd ez alapján megfogalmazzon egy olyan programot, amivel növelhető a vezetési rutin, így csökkentve a baleseti halál kockázatát.

A felmérés kimutatta, hogy bár a fiatal autósok túlnyomó része számára a biztonságos megérkezés a legfontosabb cél, 56 százalékuk mégis túllépi a sebességkorlátozásokat, 28 százalékuk már megélt egy balesetet, vagy legalábbis közel járt ehhez, 14 százalékuk vesztette már el uralmát az autója fölött, 12 százalékuk vesztette már el valamilyen forgalmi helyzetben az önuralmát, és 14 százalékuk fogyasztott alkoholt, mielőtt a volán mögé ült. Emellett körülbelül a felük eszik vagy iszik a volán mögött, öt autósból kettő pedig telefonál vezetés közben.

A fentiek miatt a Ford a saját vezetéstechnikai programjának keretében ingyenes gyakorlati képzést kínál a fiatal autósok számára, amit egy kifejezetten e célból létrehozott internetes honlap egészít ki. A fiatal autóvezetők itt megismerhetik a számukra legfontosabb rizikófaktorokat, a vészhelyzetek felismerését, a jármű kezelését, a sebességtartást és a zavaró tényezők kiküszöbölését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!