Hírek

2013.07.04. 10:31

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója feladatokról, partnerségről

A Nemzeti Színház fontos partnerei lesznek a vidéki színházak és a pedagógusok, mondta Vidnyánszky Attila, aki július 1-e óta igazgatja az intézményt. Ő nyitotta meg kedden este a Balatonfüredi Művészeti Fesztivált, itt beszélgettünk.

Balla Emőke

- Milyen volt az első napja a színházban?

- Munkás. A korábbi vezetés sok kérdést  nagyon helyesen és természetes módon  már nem válaszolt meg. Sok feladat várt, döntéseket kellett hozni. Ráadásul úgy alakult, hogy hétfőn kezdődött a nemzetközi diáktalálkozó Kaposvárott, amit másodszor rendeztünk. Éjszaka érkeztek meg a vendégeink, harmincegy külföldi, valamint a budapesti és kaposvári egyetem diákjai, hajnali négyig ott voltam. Nagyon aktív, gazdag napom volt.

- A munka  korábban elkezdődött, az idei évad műsortervét már májusban  ismertette.

- A stáb felállt, a társulat megvan, az új társulati tagokkal előkészítjük a szerződéseket. Tervezzük a következő évadot, volt egy tervelfogadásunk és a héten lesz még kettő: az évad produkciói közül kettő terveit vitatjuk meg.

Azokba kapaszkodom, akik majd segítenek az újjáalakuló színház működtetésében, mondta Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója (Fotó: Gáspár Gábor)

- A hagyomány, korszerűség, nemzetköziség hármasát szem előtt tartva hirdette meg az évadot. Az előadások közül sokat ön rendez.

- Négyet. Nem szoktam ennyit rendezni, és valószínűleg nem is fogok, de az első évadban jobban megismeri az ember a színházát rendezés közben, mint igazgatói székből. Legalábbis ez az én tapasztalatom. Az új repertoár,  a társulat szempontjából is fontosnak tartottam, hogy sokat legyek együtt a színészekkel. Tamási Áron Vitéz lélek című színműve lesz az első rendezésem.

- Amire a Vörösmarty téren személyesen árulta a jegyeket.

- Így van. Néhány ház már betelt, teljesen eladtuk. Meghirdettük a pedagógusoknak, hogy jöhetnek előadást nézni,   a harmadik ház telik már. Boldoggá tesz ez a tény, fontos partnereink lesznek a pedagógusok. Rendezek egy Szent Johannát, egy János vitézt tavasszal és Weöres Sándor Psyché című művéből készítek egy remélhetőleg különleges előadást, együttműködve a két színművészeti egyetemmel. De  rendeznek majd mások is, például  Silviu Purcarete és Viktor Rizsakov.

- Teljesen új repertoárja lesz a színháznak. Miért nem tartja meg a korábbi előadásokat?

- Technikailag nehéz, erőteljesen átalakult a társulat. Egy olyan produkció sincs, ahol ne kéne színészeket pótolni.

- Technikai vagy elvi kérdés? Nem akarja megtartani az előadásokat?

- Nem akarok kibújni a kérdés alól. Nem sikerül és nem is igazán akarom megtartani. Nem hiszem, hogy ebbe nagyon bele kéne mélyedni. Az egy másik fajta gondolat, világhoz való viszony, színházcsinálási mód. Most egy új korszak kezdődik.

- A veszprémiek kíváncsiak arra, mi lesz a feladata  Eperjes Károlynak, a Petőfi Színház művészeti tanácsadójának.

- Kettős feladata lesz. Biztos, hogy veszprémi kötődései megmaradnak, szívén viseli a színház sorsát, odaadón bábáskodik fölötte, harcol érte, reklámozza az előadásokat. Programunkban meghirdettük, hogy kiemelten figyelünk a vidéki színházakra, ahogyan a külhoni színházakra is. A veszprémi színház az egyik legfontosabb partnerünk lesz.

- Előadásokat cserélnek?

- Két  előadás is jön a Nemzeti Színházba, játsszuk majd A Tündérlaki lányok című vígjátékot és az Adáshiba című színművet, valószínűleg a Jeanne d'  Arc-ot  is. Azt szeretném, ha a vidéki színházak rendszeres vendégei lennének a Nemzeti Színháznak és egy kicsit szűkülne ez a szakadék, ami vidék és Budapest között létezik. Ebben van szerepe Eperjes Károlynak. Társam volt és mindig is az lesz ebben a munkában, helyettesít. Színészként három produkcióban játszik: a főszerepet alakítja Caragiale Zűrzavaros éjszaka című darabjában, játszik Shakespeare Ahogy tetszik és Gombrowicz Operett című előadásában. Azon kívül együtt gondolkodik velem, együtt alakítja a színház jövőjét.

- A veszprémi színháznak kiemelt szerepe lesz. És a debreceninek?

- A debreceni színházzal is komoly partneri viszonyt igyekszünk kialakítani. Megvesszük a debreceni színház hét produkcióját, többek között ez alkotja a Nemzeti Színház új repertoárját, illetve három produkciót vendégjáték formájában hozunk. A debreceni színházzal is szorosak a kapcsolatok, nem szeretném, ha ezek eltűnnének.

- Támadások közepette kezdte a munkát. Megviselik  önt?

- Nagyon megviselnek. Nem hiszem, hogy ennek így kellene történnie. Lejárt egy mandátum, jött egy másik vezető. Ráadásul nagyon sokan várták is ezt a változást. Én inkább azokba kapaszkodom és azokra figyelek, akik majd segítenek az újjáalakuló színház működtetésében.

 

 

 

Vidnyánszky Attila, Kossuth-díjas színházi rendező, filmrendező 1964-ben született a kárpátaljai  Beregszászon. 2013. július 1-től a Nemzeti Színház igazgatója, megbízatása öt évre szól. 1992-ben a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház alapító igazgatója és művészeti vezetője, 2007-től  a debreceni Csokonai Színház igazgatója és művészeti vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!