Hírek

2013.08.16. 07:16

Együtt dolgoznak a vadászok és a természetvédők

Hosszú utat jártak be a vadászok ahhoz, hogy a természetvédőkkel egymásra találjanak, de ma már e kettő nem létezik a másik nélkül.

Tremmer Tamás

A vad természeti érték, ezért az ökológiai rendszer részét képező vadállomány – élőhelyek vadeltartó képességének megfelelő létszámú – fenntartása természetvédelmi érdek is, szabályozása pedig az aktív természetvédelmi kezelés egyik eszköze, mondta a Naplónak Pap Gyula, a Veszprém Megyei Vadászkamara elnöke. Úgy értékelte, hogy az egy évtizedes fejlődési folyamat nyomán a vadászok felnőttek a természetvédők mellé, s a természetvédelem ma már egyenrangú partnerként kezeli a vadásztársadalmat.

A vadgazdálkodás (mint természeti erőforrás-hasznosítás) és a természetvédelem között közvetlen összefüggés van. Egyik sem létezhet a másik nélkül. Különösen a megyében jellemző, hogy a vadászat és a természetvédelem jegyben járnak, hiszen a vadászterületek jó része védettséget élvez, gondoljunk csak a nemzeti parkra, a tájvédelmi körzetekre, a Natura 200-es területekre. Emiatt elkerülhetetlen a napi kapcsolat a természetvédelemmel.

Pap Gyula konkrét példaként megemlítette, Bakonybélben, az erdők házában elsőként hoztak létre egy állandó vadászati kiállítást, ahol a vadászok és a természetvédők közösen jelennek meg. Ilyen jellegű együttműködésre addig még a környező megyékben sem volt példa.

Pap Gyula, a Veszprém Megyei Vadászkamara elnöke

A vadászok kiemelt figyelmet fordítanak a védett természeti értékekre. Vannak olyan „szigetek”, területrészek (ősgyep, láp, és a többi), ahol nincs is vadászati tevékenység. A vadgazdálkodók egy része a Balaton térségében dolgoznak, a tó közelsége meghatározza mindennapjaikat.

Úgyszintén figyelnek a védett állatokra. Amikor a Marcal-parton költ a hamvas rétihéja, a vadászok körében szóba sem kerül, hogy valaki megzavarja ezt az időszakot, s a kaszálást is későbbre halasztják. Vagy amikor a vidra megjelent a folyóban, a környezetvédőkkel együtt próbáltak a nyomára bukkanni.

Ma már nincs olyan megyei program, ahol a két szervezet ne kapcsolódna össze. A legutóbbi, a sümegi vadásznapon a vadászok, az erdőgazdálkodók, és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park együtt mutatták be a megyét. Mindezek az mutatják, milyen mélyen gyökerezik az együtt gondolkodás.

 

 

 

Az alapoknál kezdik

A Veszprém Megyei Vadászkamara évente öt-hat vadászvizsgát is szervez. Amikor a vizsgára előkészítő tanfolyam zajlik, neves előadók olyan ismertető anyagok adnak át a résztvevők számára, hogy már a fiatal vadászok is kellő alapképzettséggel rendelkezzenek a vadászat és a természetvédelem közelségéről. Külön fejezetet szánnak a védett állatok, növények megismertetésére, hogy meg tudják különböztetni az egyiket a másiktól. És ez a terület a vizsgán is különös hangsúlyt kap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!