Hírek

2013.08.09. 11:28

Eltűntek az önkényuralmi rendszerhez kapcsolódó névtáblák Tapolcán

Megváltozott több utcanév is a városban, és a régi táblák lecserélése is megkezdődött már. Erről Sólyom Károly alpolgármester tájékoztatta lapunkat.

Szijártó János

Amint azt munkatársunk érdeklődésére elmondta, a város önkormányzata már évekkel ezelőtt is foglalkozott az utcanevekkel, egy új városrész kialakítása kapcsán. Közben az Országgyűlés is meghozta azt a törvényt, amely a korábbi, önkényuralmi rendszerhez kapcsolódó személyek neveinek cseréjét írja elő.

- Tapolca város önkormányzata mindezek figyelembe vételével döntött az utcanevek megváltoztatásáról, illetve az új táblák kihelyezéséről, természetesen átfogó társadalmi egyeztetés után. A civil szervezetek, valamint a lakosság bevonása által igyekeztünk minden lényeges szempontot figyelembe venni. Nem árt tudni, hogy az átnevezés akkor tekinthető majd véglegesnek, ha minden itt élő lakos, illetve az érintett részen tevékenykedő vállalkozó módosítja a szükséges dokumentumokat, iratokat vagyis az új név kerül be azokba. Ehhez az önkormányzat minden segítséget megad az itt élők számára, illetve a szükséges költségeket is átvállalja - hangsúlyozta Sólyom Károly.

A korábbi Úttörő utca Bárdos Lajos zeneszerző nevét viseli most már – mondta Sólyom Károly (Fotó: Szijártó János)

Az utcanévtáblák cseréje már megkezdődött, helyenként az áthúzott régiek is láthatók.

A Kunfi Zsigmond utca Sallay Misi utcára változott. Kulich Gyula helyett Tanúhegyek, Zalka Máté helyett Ősz utca, illetve Tavasz köz, Somogyi Béla helyett Vincellér, Ságvári Endre helyett Keszler Aladár, Rózsa Ferenc helyett Attila, illetve Géza fejedelem, az Úttörő helyett Bárdos Lajos, Mónus Illés helyett Marton László, Engels Frigyes helyett Szálloda, Sallai Imre helyett Bertha Vince, Mező Imre helyett Móricz Zsigmond, Landler Jenő helyett Ács Ferenc szerepel majd a névtáblákon. Egy diszeli névtelen utca pedig a Botár Árpád nevet kapta.

A képviselő-testület arról is döntött, hogy a Városi Rendezvénycsarnokot Csermák Józsefről, az 1952-es olimpia kalapácsvető bajnokáról nevezi el.

Azt is megtudtuk Sólyom Károly alpolgármestertől, hogy az Úttörő utca nevének megváltoztatása nem szerepelt a város eredeti terveiben. Azonban az Országgyűlés által meghozott vonatkozó törvény erre is külön kitért, így ebben az esetben is szükségessé vált a módosítás. Több elképzelés is felmerült ekkor Tapolcán, de végül Bárdos Lajos zeneszerző – az utcában lévő iskola névadója – nevét kapta meg a kertvárosi utca.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!