2013.08.16. 07:23
Felkapott a pálinka
A jó gyümölcstermés miatt nagyüzem van a pálinkafőzdékben, de odahaza szintén - aki vásárolt magának pálinkafőző berendezést, működteti is.
Az idei évben nagyon jó a gyümölcstermés, ennek köszönhetően a megszokottnál korábban indult be a nagyüzem a bérfőzdékben, mondta el tapasztalatait a Naplónak Csalló Jenő, a Pannon Pálinkafőzők Egyesülete (PPE) elnöke, aki maga is üzemeltet bérfőzdét. Hozzátette, az érezhető, hogy odahaza egyre többen próbálkoznak pálinkafőzéssel, de a náluk emiatt jelentkező kiesést a magasabb gyümölcstermés kompenzálhatja.
Ismeretes, a kormányváltást követően lépett hatályba a jövedéki törvény módosítása, amely lehetővé teszi, hogy a kistermelők saját gyümölcsből legálisan 86 liter ötven fokos pálinkát állítsanak elő. Csalló Jenő szerint mára érzékelhető és tudható, akinek van ilyen berendezése, a saját mellett kifőzi a rokon, a barát cefréjét is, ami tilos. Sőt, a felesleges mennyiséget értékesítik, amit szintén tilt a jogszabály. Egyes becslések szerint a Magyarországon előállított éves pálinkamennyiség egyharmada már otthon készül! Az ellenőrzést megnehezíti, hogy nincs bejelentési kötelezettsége annak, aki lepárló berendezést vásárolt.
A kereskedelmi főzdék által előállított magas minőségű pálinkának a házilag készült szesz nem lehet konkurenciája, árban és élvezeti értékben ugyanis messze vannak egymástól. Ugyanakkor az ízesített szeszesitalok forgalma jócskán visszaesett, miután a feketepiaci pálinka hasonló árszinten mozog.
Megjegyezte, a kereskedelmi főzdék egyre több rendezvényen jelennek meg, hogy hírét vigyék a kiváló magyar pálinkának, de azt tapasztalják, az emberek elkölthető pénze apad, így a pálinkás standok forgalma is csökken.