Hírek

2013.08.04. 16:51

Ízek, borok és legendák Kenesén, Akarattyán

Balatonkenese, Balatonakarattya – Harmadszor rendezték meg a közelmúltban a legrangosabb boros programjukat.

Varga Ibolya

Az Ízek, borok, legendák fesztivál ezúttal kétnapos volt, pénteken este a Kultúra házában nyitották meg a Balatonkenesén élő, nyugdíjas rajz-földrajz szakos tanár, Gál István kiállítását. A sokoldalú alkotó munkáit Tóth Lajosné irodalomtanár ajánlotta a képzőművészet barátainak a figyelmébe. Ízelítőt kaphatnak a kiállítás látogatói az intarziák, pasztellek, olajfestmények, linómetszetek, tollrajzok és más technikával készült alkotások világából. A művészt országszerte jól ismerik, az utóbbi több mint húsz évben rendszeresen láthatjuk a képeit Balatonkenesén, Pápán, Várpalotán és Veszprémben. A tárlat megnyitóján  Heilig  Gábor előadóművész működött közre. Ugyancsak pénteken Balatonakarattyán a körszínpadon Hajós Géza beszélgetett Táborosi Istvánnal, a 2006-os évi bár-zongoraverseny győztesével.

Mivel ez a program a helyben működő Kelet-Balatoni Borrend legrangosabb fesztiválja, meghívják rá az ország borlovagrendjeinek a képviselőit is. Csaknem húsz borrend fogadta el a meghívást, melyek tagjait az alapító elnök-nagymester, Győrfi Károly tájékoztatta az utóbbi évben történtekről a balatonkenesei tájházban. A borrendben már a környék összes bortermő településének a gazdái képviseltetik magukat és ápolják a tájegység szőlőművelési és borkészítési hagyományait.

A borlovagok egyénileg mentek át Balatonakarattyára, a Rákóczi parkba, ahol már borászok, pecsenyesütők és kézművesek kínálták a portékáikat, kóstoltatták a termékeiket. Itt öltötték fel a díszruhájukat és zenés kísérettel átvonultak a Kisfaludy sétányra. Az ott felállított színpadon Zalatnay Sarolta műsorát hallgatták meg. A koncert után még módjuk volt arra, hogy a vendéglátó borrend tagjainak legjobb nedűit megkóstolják és megvitassák a közös dolgaikat.

Minthogy már közeledik a szüret, nem maradt ki a beszélgetésekből a szőlők állapota. Az időjárás eddig kedvezett a szőlőtermesztőknek, a szokásos, jól megtervezett permetezéssel meg tudták védeni a termést a betegségektől. Azonban a jó termés érdekében szükség lenne áztató esőre. Az utóbbi időben a szüret már augusztus végén elkezdődik és szeptember végére be is fejeződik, de azért a minőséget még korai megjósolni. A műsorokat a körszínpadon a Fonográf Emlékzenekar koncertje zárta.

 

 

A Kelet-Balatoni borrend feladata a szőlő- és bortermelési, és a hozzá kapcsolódó történeti-kulturális hagyományoknak, értékeknek fejlesztése és megerősítése. A térséget be akarja vonni a balatoni borturizmus vérkeringésébe. Szoros kapcsolatokat ápol a borvidék településeivel és szőlőtermelőivel. Feladata a környéken termett kiváló borfajták elismertetése és megkedveltetése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!