Hírek

2013.08.07. 18:30

Kezdődik a szüret

Badacsonyörs - Az eredetileg csemegeszőlő, magyar nemesítésű Csabagyöngyével megkezdődött az idei szüret.

Varga Ibolya

Európa első újborát Magyarországon állítják elő. Varga Péter, a pincészet tulajdonosának meglátása szerint idén már augusztusban megjelenhet a piacon a friss bor, amit kíméletes hideg erjesztés és szűrés után érlelés nélkül palackoznak. A pincészet a Csabagyöngyéből idén a tavalyihoz hasonló mennyiséget, mintegy 1000-1300 mázsát vásárol fel a balatoni gazdáktól, a tavalyi száz forint helyett száztízért kilónként.

Az átvételi ár azért növekszik a jó termés ellenére, mert idén a muskotályos fajták virágzása nem jól sikerült, így ebben a fajtakörben nagyobb terméskiesésre számítanak a borászok.Míg a régebbi telepítésű ültetvényeken ebből a szőlőfajtából hatvan mázsát szüretelnek le hektáronként, addig az új telepítésűeken idén már nyolcvan-kilencven mázsa, a következő években akár a száz mázsa termésre számítanak. A szürethez az Európai Unió támogatási lehetőségeit is igénybe véve egy korszerű szőlőkombájnt vásároltak, melyet most először a Dél-Balatonnál, Ordacsehiben vetettek be. A szőlőt innen szállítják Badacsonyörsre, ahol Európa első újborából ebben az évben is kétszázezer palacknyit állítanak elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!