Hírek

2013.08.06. 17:39

Legkedveltebb nyaralóhely Veszprém megyében - Balatonakali

Régen halászfaluként ismerték Balatonakali, ma már üdülőtelepülés, a hétszáz lakosa nyáron húszezresre duzzad.

Varga Ibolya

A vendégek is sokfélék, vannak, akik a kempingekbe járnak vissza rendszeresen, vagy szobát bérelnek a szépen felújított régi házakban, mások üdülőt vesznek maguknak, esetleg szőlővel, aztán rájönnek, hogy a gyönyörű környéken a mezőgazdasági munka is élvezetes és végleg helyiekké válnak.

Akaliban igen fontosak az üdülővendégek, ezért szerveznek egész nyáron, pontosabban az ősz beköszöntéig hetente valamilyen programot. Vannak éttermek, melyek a hét adott napján kedvezményes áron helyi ételspecialitást kínálnak és hozzá a környéken termett finom borokból egy-egy pohárkával, illetve a nagy melegben fröccsel ajándékozzák meg a vendégeiket.

A régi központ a néhány éve felújított evangélikus és a tavaly megszépített katolikus templommal (Fotó: Penovác Károly)



Szinte nincs olyen hét, hogy ne lenne főzőverseny, mert azt a helyiek és az üdülővendégek egyaránt nagyon kedvelik. Idén már többször főztek halászlét, ezen a hétvégén lecsót készítenek versenyszerűen és a nemzeti ünnepet követő szombaton kakashúsból alkotnak valami finomat a csapattagok.

A főút melletti terület a település egyik központja, hiszen itt van egy kerékpáros pihenő, kialakították az emlékparkot, működik sportpálya, vendéglő, élelmiszerüzlet is. A területre már elkészült egy 1060 négyzetméteres üzletközpont terve, a munkákat is megkezdhetnék, de éppen az üdülővendégek miatt elhalasztották az első kapavágásokat a hónap végére, amikor már kevesebb embert zavarnak meg a gondtalan nyári pihenésében. A másik központ a strand közelében található, onnan nincs messze a szabadtéri színpad, melyen rendszeresen helyi és országosan ismert előadók mutatkoznak be.

Balatonakali strandjai híresek a tiszta vizükről és arról, hogy a gyerekek is találnak elfoglaltságot (Fotó: Penovác Károly)



A közelben van a galéria, melyben tíz éve láthatjuk a legjobb kortárs alkotók műveit és ahova fürdőzés után fürdőruhában is bemehetünk, senki nem tart illetlennek bennünket. Az épület régen horgásztanyaként szolgált és bár megfelel a mostani elvárásoknak is, ősszel felújítják. A vizesblokkot átépítik, itt alakítanak majd ki egy helyiséget a szabadtéri színpad felszereléseinek és a kiállítótermeket is megszépítik. Nincs innen messze a két templom, az evangélikust néhány évvel ezelőtt,. a katolikust tavaly újították fel. Ezekben koncerteket adnak nyáron, míg a közeli régi iskolaépületben kiállításokat rendeznek.

Pár lépésre van a Kossuth utca, melynek régi házait az önkormányzat és a lokálpatrióták meg akarják menteni, ezekben már nem laknak, hanem kiadják őket azoknak, akik kedvelik a régies hangulatú pihenést. Minthogy itt régen mandulák nemesítésével foglalkoztak és több hazai előállítású fajtát is Akali néven ismerünk, az önkormányzat az utóbbi években mandulatelepítésbe kezdett, anyagi lehetőségüktől függően százával ültetik az utak mellett a mandulafákat.

Tavasszal szerveznek olyan versenyt, melyen csak mandulás ételeket indíthatnak és az Akali Borút Egyesület is mandulavirágzáskor tartja azt a rendezvényét, melyen bemutatkoznak a tagjaik, elmondják, hogy miként készítik a boraikat, melyeket meg is kóstoltatnak a látogatókkal. A borút egyesület tagjainak zömmel régi pincéik vannak, melyeket a népi építészet hagyományait tiszteletben tartva újítottak fel. Gyakran vendégelik meg az erre járókat borral, fröccsel és murcival. Még egy szót sem szóltam a strandokról, hiszen a kempingeknek is van saját partszakaszuk és a környék a tiszta vízéről híres emberemlékezet óta.

 

Önálló gyerekek

Saskia Welter Németországból, St. Tönis - Krefeldből érkezett a kempingbe, melyről barátai már sokat meséltek neki, de ő először van itt. A család négytagú, a házaspár két gyermekével együtt nyaral. Amikor találkoztunk, az apa és a kislányuk éppen elmentek palacsintázni, csak az anya és az ötéves Joos tartózkodott a lakókocsi közelében. Az anya nagyon elégedett azokkal a szolgáltatásokkal, melyeket helyben nyújtanak, különösen annak örül, hogy a gyerekeknek sok ingyenes programot szerveznek és ezeken túl még a strandra is belépőjegy váltása nélkül bemehetnek, ott is kínálnak nekik érdekes programokat. Ezt erősítette meg Joos, aki máris szerzett új barátokat a játszótéren. A felnőttek a jövőben térképezik fel a környéket.

Saskia Welter ötéves kisfia, Joss a játszótereket kedveli (Fotó: Varga Ibolya)

 

Nagy kirándulások

Budapestről most először érkezett Balatonakaliba nyaralni Pollák Erika és Szombati Krisztián. A férfi keresztanyja viszont már tíz éve visszatérő vendég, néha szinte helybelinek érzi magát. Így a fiatalok is hallottak már arról, hogy a környéken találnak jó vendéglőket, de akár maguknak is főzhetnek a kempingben. A kemping hosszú, két kilométeres partja van, éppen ezért a legtöbben kerékpárral közlekednek benne. Nemcsak strandja van, hanem a horgászoknak is kijelölték azt a partszakaszt, ahol hódolhatnak a hobbijuknak. A fiatal pár még nem vesz annyira részt a helyi programokban, mint a visszatérő vendégek, de annak nagyon örülnek, hogy éppen most tartják a környéken több településen is a borheteket. Biztosan több este ellátogatnak hozzájuk, de a helyi bortermelő gazdákat is meglátogatják. Mint a többi fiatal, ők sem nagy borivók, de az édes és a félédes specialitásokat szívesen fogyasztják. Annak örülnek, hogy a borhetekhez programok járnak.

Pollák Erika és Szombati Krisztián először nyaral Akaliban (Fotó: Varga Ibolya)

 

Döntsenek a vendégek!

Ismét elindítjuk Legkedveltebb nyaralóhely című sorozatunkat, melynek keretében a legnépszerűbb északi-parti településeket mutatjuk be, amelyeken egyben felmérést is végeztünk arról, hogyan értékelik a vendégek az itt tapasztaltakat. Ötven magyar és huszonöt külföldi vendéget kérdeztünk meg minden településen. A tíz szempont mindegyikére öt-öt pont adható, összesen 3570 pont érhető el.

Szavazni kizárólag szavazószelvénnyel, SMS-ben (lásd a napilapban), valamint a veol.hu oldalon lehet ->> szavazás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!