Hírek

2013.08.06. 22:00

Musical-előadás a várbörtönben

A Pannon Várszínház új helyszínen, az egykori várbörtön udvarán mutatta be Asztalos István- Kovács Attila Börtönmusical című darabját.

Balla Emőke

Az ötlet kézenfekvő: egy börtönkísérletet bemutató, börtönben játszódó történetet az egykori várbörtön udvarán előadni. Vándorfi László, a Pannon Várszínház igazgatója, az előadás rendezője ötletét a Veszprémi Törvényszék pozitívan fogadta. Az egykori várbörtön udvara tökéletes nyári színházi helyszín. A Pannon Várszínház korábbi nyarakon a Közgazdasági Szakközépiskola udvarán játszott, a közművek hiánya miatt itt nincs lehetőség a szabadtéri színházi előadások rendezésére.

A nézők számára igazi kuriózum: bejutni az egykori várbörtön udvarára, a rácsos ablakokkal körülvett térben előadást nézni. A veszprémi szerzők, Asztalos István és Kovács Attila Börtönmusical című darabját 1992-ben mutatták be, a Pannon Várszínház húsz évvel később, 2012 áprilisában Balatonfüreden állította színpadra, ősszel a veszprémi közönség is láthatta.

A mostani helyszín mindenkit magával ragad, de csak addig, míg a produkció hatása alá nem kerül. Mert nem lehet nem részesévé válni, elgondolkozni azon, mi magunk vajon őrök vagyunk-e vagy rabok, szabadok vagy fogvatartottak, szélsőséges helyzetekben hogyan torzul a személyiségünk.

Asztalos Istvánnak a témát egy 1971-es stanfordi egyetemi börtönkísérlet adta, mely pszichológiai szempontból vizsgálta az emberek fogságban való viselkedését. A részt vevő önkéntes diákok foglyok és őrök szerepét játszották el; a kísérletet azonban a befejezés tervezett ideje előtt félbe kellett szakítani, mert az alanyok viselkedésükkel veszélyeztetni kezdték egymás testi és lelki épségét. A darab szereplőiről kiderül, kik ők valójában, mi lakik mélyen bennük.

Nagyon aktuális a darab, mondta egy néző előadás után kifelé menet a rendezőnek. Mindig, válaszolta ő. Igaza van. De most talán időszerűbb, mint húsz éve és mint egy éve, ma még inkább átéljük a darab szituációit, az érzéseket. A Pannon Várszínház produkciója hatásosan mutatja be, milyen állati sorba süllyedt szörnyeteggé válhat az ember. Krámer György társulati egységet kovácsoló koreográfiája érzékletesen ábrázolja az őrök és rabok közötti ellentétet, a drámai feszültséget, tragikus végkifejletet.

A különleges helyszínt a stáb és a közönség egyaránt lelkesen fogadta, a Pannon Várszínház a későbbiekben is tervez itt előadásokat. Ezen a nyáron még egy alkalommal, augusztus 16-án a Hotel Menthol című musicalt mutatja be a várbörtön udvarán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!