Hírek

2013.08.27. 18:12

Pedagógus-béremelés: mi harmincnégy?

Az általunk megkérdezett pedagógusok nem fogadták felhőtlen örömmel a parlament keddi döntését a 34 százalékos béremelésről.

Győrffy Árpád

Főleg azért, mert igazán nem tudják, mit is értsenek alatta. A legnagyobb gond, hogy nem tudjuk pontosan, mi harmincnégy. A kommunikáció béremelésről szól, de a gyakorlatban az ügy ennél sokkal bonyolultabb, hisz történik egy jelentős munkateher növekedés, amit részben ezzel a bérnöveléssel ellentételeznek. Ennek a munkateher növekedésnek a mértékét ma még általánosságban sem lehet pontosan tudni, nemhogy egy-egy ember esetében, így egyáltalán nem világos, ki hogyan jár majd.

Nem tudjuk valódi emelkedés lesz-e, vagy csak azt kompenzálják, amivel többet várnak, esetleg még azt sem - mondja Bán Mihály, a Pedagógus Szakszervezet veszprémi titkára és egyben megyei alelnöke. A kérdésről további részleteket lapunk 3. oldalán olvashat. Bán Mihály szerint a történet elsősorban arról szól, hogy az eddigi heti 22 kötelező tanítási órát egy 22-26 óráig elrendelhető keretben állapították meg.

A Pedagógus Szakszervezet veszprémi titkára és megyei alelnöke (Fotó: Penovác Károly)



Azt is kimondták, hogy 32 órát bent kell tölteni az intézményben, ami alatt gyermekekkel kapcsolatos feladatokat kell ellátni. Hiába ismertek a keretek, nagyon sok a bizonytalanság abban, mit is kell érteni alatta. Nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy eddig nem valamiféle kegyként határozták meg 22-ben a heti kötelező órák számát a 40 órás munkahétből, hanem mert a pedagógusok többsége a munkájának jelentős részét, a javításokat, felkészülést otthon végezte el optimális körülmények között.

Kérdés, hogy az iskolában lesz-e erre megfelelő lehetőségük, hisz sok helyen ennek a fizikai feltételei is hiányoznak. Elsősorban a bizonytalanságot és pozitív motivációk megszűnését tartja fő problémának Király Viktor, a veszprémi Lovassy gimnázium magyar nyelv és irodalom, etika tanára.



- Eddig ha egy tanárnak 22 óránál többet kellett tartani, akkor azt túlóraként elszámolták, tehát valahogyan ellentételezték a többletmunkát. Most egy adott hely szakos ellátottságától vagy más körülményektől függően alakulhat úgy, hogy az egyik tanár 22 órát, a másik néggyel többet lesz köteles tanítani ugyanannyi pénzért. Ugyanez lehet az eseti helyettesítésekkel is, amiket mostantól egyértelműen ingyen kell csinálni. Az ember közérzetének nem tesz jót, ha úgymond az van a fejében, hogy ingyen dolgozik - mondta Király Viktor.

Szerinte a fizetésemelésről mindenképp csak októberben lehet véleményt mondani, mert akkor már legalább egy hónapról tudni lehet, mennyit kellett dolgozni és ezért mennyi került a borítékba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!