Hírek

2013.08.16. 07:31

Példaértékű hagyományápolás

A megye két pontján, Várpalotán és Veszprémben is látványos, s nem mellesleg teltházas előadást adott a kanadai ukránok alkotta Barvinok Táncegyüttes.

Szabó Péter Dániel

Az emberi erkölcs függ a nemzeti és kulturális öntudattól, szól a Toronto közelében lévő Mississauga városából érkezett, világszerte ismert táncegyüttes jelmondata. Nos, nemzeti és kulturális öntudat tekintetében igen jól állnak az ukrán származású kanadai fiatalok, szerdán a veszprémi Városi Művelődési Központban (VMK) és csütörtökön a várpalotai Thuri-várban bemutatott látványos táncprodukció ugyanis ékesen bizonyította, hogy nem feledik gyökereiket, s példamutatóan ápolják hagyományaikat.

Grandiózus estjükön a népcsoportra jellemző virtuozitással és igényességgel mutattak be másfél tucat, Ukrajna különböző tájegységeire jellemző tánckompozíciót. A Barvinok előadásában életre keltett táncok ragyogó bizonyítékai voltak annak, hogy a kanadai ukránok immár hatodik nemzedéke milyen féltve őrzi és gazdagítja az ukrán kulturális hagyományokat.



Előadásuk szüneteiben, jól kiegészítve a produkciót, színpadra léptek a Veszprém Bakony Táncegyüttes, valamint a Thuri-várban a helyi DSE Unio táncosai is. A táncegyüttest egyébként Várpalotán Talabér Márta polgármester, Veszprémben pedig Némedi Lajos alpolgármester köszöntötte a helyszínen, utóbbi a veszprémi városházán is fogadta a kanadai ukrán kisebbséget.

A Barvinok Ukrán Tánciskola egyébként immár 45 éve működik a Toronto közelében található Mississaugában. Az 400 főt számláló iskola tagjai Kanadában született ukrán származású gyerekek, akik nagy büszkeséggel meg tudják tartani és sokszorozni a színes ukrán tánckultúrát, amit még 120 évvel ezelőtt hoztak magukkal az őseik.

Vezetőjük, Fedir Daniljak által koreografált táncokat gyönyörű színes és díszes jelmezekben adták elő, nem túlzás állítani, szemet gyönyörködtető látványt és kulturális élvezetet nyújtva a nézőknek. Az elmúlt évtizedekben az egész világot bejárták már, képviselve és népszerűsítve az ukrán népi kultúrát. 2008-ban, a Holodomor, azaz a nagy ukrán éhínség 75 éves évfordulóján, a „Ne hervadjanak el a törékeny virágaink, ne haljanak meg a gyermekeink!” című tánckompozícióval nyitották meg a 9. Ukrán Világkongresszust Kijevben.

 



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!