Hírek

2013.08.10. 16:49

A várvédők győztek Sümegen

Ha sok veszteség árán is, de szombaton a várvédő magyar erők győztek a sümegi várat ostromló török hadsereg és a velük tartó szentesi zsoldosokkal szemben.

Szijártó János

Négy alkalommal rohamoztak szombaton és vasárnap a támadók, de visszaverték őket. Így összegezte a végvári napok egyik legmarkánsabb programpontját ifjú Papp Imre várkapitány lapunk érdeklődésére. Ezzel együtt megjegyezte, jól döntöttek, akik a borongós idő okán a középkori végvári eseményeket választották szombaton és vasárnap.

Fergeteges programok, vásározók sokasága, egész napos szórakozás fogadott mindenkit, kicsiket és nagyokat egyaránt a várban, a Várkertben és a Történelmi Élményparkban. A kézműves foglalkozások, a kirakodó vásár, a borfesztivál, a pónilovaglás, az állatsimogató, a múzeumok, kiállítások mellett íjászat, középkori fegyverek bemutatója, török sátortábor várta az érdeklődőket.

(Fotó: Nagy Lajos)

Délelőtt történelmi jelmezes, zenés felvonulásra hívtak mindenkit, majd sólyomröptetés, a sümegi fúvószenekar koncertje, középkori mutatványosok, valamint olasz zászlóforgatók bemutatója folytatta a sort.

A királyi nemes testőrgárda andalúz lovait is megcsodálhatta a közönség, csakúgy mint a Mátyás király tiszteletére rendezett lovagi tornát, de élmény volt a hastánc és orientális táncgála is. A sümegi vár tüzérségi támadását szerencsére hárították a hős magyar védők.

A tervezett programok közül a Pannon Várszínház előadása, a Csalóka Péter maradt el, de ezt augusztus huszadikán pótolják.

Az izgalmakban, látnivalókban gazdag végvári napokat mintegy harmincezren tekintették meg a hétvégén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!