Hírek

2013.09.11. 12:55

A Magyar Honvédség kutyája obsitot kapott

Új gazdára talált Mónika, az Afganisztánban magyar járőrök mellé szegődött kóbor kutya.

Polgár Tibor

A kalandos sorsú eb – a Magyar Honvédség és a Honvédelmi Minisztérium közbenjárásával – az afgán misszió befejezése után hazajöhetett a katonákkal. Mónikát hivatalosan is átadták örökbefogadójának az MH Pápa Bázisrepülőtéren a minap. Az eseményen Virágos-Kis Sándor százados, dr. Bíró Zoltán, a Magyar Honvédség főállatorvosa, Vecsei Zsolt törzsőrmester, valamint Magony József őrvezető, az afgán kóbor kutya új gazdija ismertette Mónika nem mindennapi történetét.

Elhangzott, a pusztai pásztorkutyák tulajdonságaival rendelkező jószág 2010-ben kölyökként csatlakozott Afganisztánban egy magyar katonákból álló járőralakulathoz, és a leghatározottabb utasítás ellenére sem tágított a fegyveresek mellől. A katonák ezért magukkal vitték a táborukba, ahol három évig „szolgált” házőrzőként: éjszaka ébren figyelt, mindenkit megugatott, akit nem ismert.


Mónika immár biztonságban (Fotó: Polgár Tibor)



A magyar egyenruhához szokott, csakis a magyar szóra hallgat, és a közösen eltöltött évek alatt olyannyira a katonák szívéhez nőtt, hogy elhatározták, hazahozzák magukkal. Mónika 2013 júniusában egy C17-es szállító-repülőgéppel érkezett Pápára, ahol azonnal orvosi ellátásra szorult, ugyanis nagyon megviselte a klíma- és a helyváltozás.

A pápai reptér kutyás katonáinak köszönhetően fokozatosan visszanyerte erejét és életkedvét. Az afgán ebet sokan szívesen örökbe fogadták volna, végül a jelentkezők közül az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis állományába tartozó katonára, Magony Józsefre esett a választás.

A Rákóczifalván élő őrvezető egyébként csaknem 12 éve foglalkozik kutyatenyésztéssel, nála Mónika garantáltan jó helyre lel. Magony József elmondása alapján Mónika 4-5 év körüli, stabil idegrendszerű, emellett figyelmes és éber kutya. Hamar formába lehet majd hozni – ezt „szolgálatáért” teljes mértékben kiérdemelte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!