Hírek

2013.09.23. 10:32

A szarvasbőgés a szeptember eleji kezdéshez képest eltolódott

A változékony időjárás, az állandóan változó széljárás következtében rapszodikus az idei szarvasbőgés, számolt be eddigi tapasztalatairól Pap Gyula, a Veszprém Megyei Vadászkamara elnöke.

Tremmer Tamás

A vadgazdálkodási tervek alapján stabil a gímszarvas állomány Veszprém megyében, a vadászok az idei évben bíztak a jobb minőségű trófeákban, idéztük szakemberek véleményét a szeptemberi szarvasbőgés kezdetekor. Nos, a megyében ellentétesek a tapasztalatok, területektől, vadgazdálkodóktól függően igen rapszodikus képet mutat a gímszarvasok párzási időszaka, fogalmazta meg lapunknak Pap Gyula, a Veszprém Megyei Vadászkamara elnöke.

Bátran kijelenthető, a szarvasbőgés a szeptember eleji kezdéshez képest eltolódott. Van olyan tájegység, ahol 1-2 napig bőgnek a bikák, de ez sem mondható intenzívnek, inkább átlagosnak, máshol pedig napokon keresztül nem hallik semmi. A változékony időjárás, az állandóan változó széljárás következtében rapszodikus a szarvasbőgés, a megye egészére vonatkozóan nem is lehet egységes képet adni, legfeljebb csak területekre.

Az elnök tud róla, hogy vannak nagyobb trófeák, de vannak olyan vadgazdálkodók, ahol messze vannak a kilövési tervektől. Az is szomorú tapasztalat, hogy megyénkben vendéghiány van, a megérkezett vendégvadászok összetétele is megváltozott, az értékesebb trófeáért nem emelik fel a puskát.

A megyéből eddig trófeabírálatra vitt agancsok minősége a tavalyihoz képest előrelépést mutat, tájékoztatott Hárshegyi Márk, a Veszprém Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságágának vadászati osztályvezetője. Eddig 110 agancsot bíráltak, miközben tavaly csak egy darab volt 10 kilogramm feletti, idén már tíz ilyet is találtak. Három 11 kilogramm felettit is bíráltak, ezeket a Noszlopi-, valamint a Somló-tája Vadásztársaságok területén lőtték. Mindezért úgy vélte, a megye egészére terítve nem lehet ok panaszra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!