Hírek

2013.09.03. 08:39

A törvényesség őre

A cégbíróságok – a maguk, illetve az ügyészség vagy az adóhatóság kezdeményezésére – évente sok ezer törvényességi felügyeleti eljárást folytatnak le a szabálytalanul működő vállalkozásokkal szemben.

Tremmer Tamás

Szigorú intézkedésekkel igyekeznek rábírni az érintetteket a törvényes működés helyreállítására. A renitens, szabálytalanul működő cégekre akár tízmilliós bírság is kiszabható, sőt, a vezető tisztségviselőik is büntethetőek. Ám nem mindig célravezető megoldás a bírságolás vagy a cég tevékenységének a felfüggesztése, netán megszüntetése. A törvényes működés helyreállítása érdekében sokszor szükség lehet olyan gyakorlati beavatkozásra, amellyel orvosolható a baj. Ezért vezették be a felügyelőbiztos intézményét.

A felügyelőbiztost – hivatalból vagy kérelemre – a cégbíróság rendeli ki, a kirendelő végzésben pontosan meghatározza a feladatkörét, amely az adott esetre, a törvénysértő működés jellegére tekintettel más és más lehet.

Ki lehet felügyelőbiztos? – kértünk információt a feketelista.hu internetes portáltól. A cégbíróság felügyelőbiztosként a cégtől független, arra alkalmas személyt jelölhet ki az állami szerv vagy kamara által vezetett névjegyzékben szereplő személyek közül. A felügyelőbiztos feladata a cég törvényes működésének helyreállításához szükséges intézkedések megtétele. A cég vezető tisztségviselői a hatáskörüket csak az ő részére biztosított jogok megsértése nélkül gyakorolhatják.

A felügyelőbiztos felvilágosítást kérhet a vezető tisztségviselőktől, illetve a cég vezető állású munkavállalóitól. Ha a törvényességi felügyeleti eljárásnak az az oka, hogy a cégnek nincs megválasztott vezető tisztségviselője, a felügyelőbiztos – a cégbíróság végzésében meghatározottak szerint – a vezető tisztségviselő jogkörét gyakorolja. Ha a felügyelőbiztos kirendelése a cég tagja (részvényese) kérelmére történt, a cégbíróság feljogosíthatja arra is, hogy betekintsen a cég könyvvezetésébe, szerződéseit, bankszámláit megvizsgálhassa.

A cég vezető munkavállalói, illetve tagjai kötelesek a felügyelőbiztos részére minden olyan eszközt, iratot, illetve információt biztosítani, amely hozzásegíti ahhoz, hogy a vezető tisztségviselői feladatait elláthassa.

A felügyelőbiztos a működése során az adott helyzetben általában elvárható gondossággal köteles eljárni. A cég üzleti titkait köteles megőrizni, és a birtokába jutott információkról csak a cégbíróságot tájékoztathatja. A felügyelőbiztos a cégbíróság felhívására, a bíróság által megadott határidőn belül és módon köteles tevékenységéről beszámolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!