Hírek

2013.09.02. 15:00

"Elég a hitegetésből!" - Sertéstartók demonstráltak Pápán

A hitegetést megelégelve, tömegdemonstrációval adtak hangot követeléseiknek a sertéstartók, akiknek hónapok óta mintegy 700 millió forinttal tartozik Pápai Hús 1913 Kft. A kifizetés határidejeként szeptember 30-át jelölték meg.

Tremmer Tamás

Jogos a harag és az indulat, de ez rossz tanácsadó. Mi higgadtan, ugyanakkor határozottan akarunk kellő nyomatékot adni követelésünknek, mondta Szűcs Kelemen, a pápai demonstráción. A leadott sertéseik ellenértékére váró gazdák „mutatták meg magukat” hétfőn a Pápai Hús 1913 Kft. székhelye előtt. A társaság összesen majd 700 millió forinttal tartozik a mintegy 160 gazdának.

Csepregi Kálmán vezérszónok beszélt az elmúlt hónapok történéseiről. A Pápai Hús 1913 Kft. megvételére március 6-án tett ajánlatot az önkormányzat. Dr. Áldozó Tamás polgármester megnyugtatta őket, hogy ekkortól mindenki ki lesz fizetve. Ő az előző vezetés időszakában nem vitt vágósertést Pápára, de az ígéret mellett megkezdte a szállítást. Később már arról volt szó, hogy csak az április 22-e utáni, a cégbírósági bejegyzést követő időszakra vállalnak garanciát.

Csepregi Kálmán felidézett egy sajtónyilatkozatot, amelyben a város vezetése arról, biztosította a gazdákat, hogy mindenki ki lesz fizetve. Ehhez képest május első felében olyan ajánlatot tettek eléjük, hogy mondjanak le az adósság 30 százalékáról. Még mit nem?! Szerinte Orbán Viktor miniszterelnök nem tudja, mi van Pápán, de ha kéri, ő tíz perc alatt elmondja neki, mi történik itt.

Leszögezte, a teljes összeghez ragaszkodnak. Amennyiben az nem történik meg, Budapesten is demonstrálnak, de akár Brüsszelig is elmennek. "A paraszt dolga végezetlenül nem szokta elhagyni a helyszínt", mondta.

Horváth László szintén kihangsúlyozta, hogy a pénzük maradéktalan kifizetését kérik, hisz nem kétlábú sertéseket szállítottak a cégnek. Ő Nyugat-Agro Kft.-én keresztül tulajdonosa volt a Pápai Hús 1813. Kft.-nek. Megjegyezte, a vevő önkormányzat a vételárat a mai napig nem fizette ki számára.

A gazdák petíciót fogalmaztak meg, amit Lengyel Lajos adott át a Pápai Hús 1913 Kft. ügyvezető igazgatójának. Uzsoky András lapunknak elmondta, teljesen normális elvárás, ha a gazda eladott valamit, azt a vevő fizesse ki. Csakhogy ő belülről tudja, a cég milyen nehéz helyzetben van. A vállalat csődeljárás alatt áll, ami ezt jelenti, hogy lehetőségeik korlátozottak, a meghatározott törvény keretei között kell maradniuk.

A gazdák a petícióban követelik, hogy a vállalat a tartozását szeptember 30-ig teljes egészében fizesse meg. Ha ez nem valósul meg, akkor az önkormányzat tegyen meg mindent annak érdekében, hogy az állam kifizesse a hitelezőket. Kérték, hogy a tulajdonos dolgozzon ki konstrukciót a gyár zavartalan működése, a munkahelyek megőrzése érdekében. Csepregi Kálmán megjegyezte, minden előzmény ellenére baráti jobbot nyújtanak a pápai vállalatnak.

Biztosították a gyárat, hogy állami garanciavállalás mellett továbbra is szállítanak vágósertést, hogy a százéves múltra visszatekintő vállalat megmaradjon.

A Pápai Hús 1913 Kft. hitelezőivel szeptember 6-án személyesen egyeztet a vállalat menedzsmentje, azon sok múlik a cég jövője szempontjából.

 

Az önkormányzat január elején tett ajánlatot a társaság törzstőkéjének emelésére, amit a többségi tulajdonos Nyugat-Agro Kft. és a DEDEKO Kft. egyaránt visszautasított, nyilatkozta lapunknak dr. Áldozó Tamás polgármester. A törvényszék április 22-én jegyezte be a város többségi tulajdonát, a társaság az április 22. után kötött szerződésekből eredő kötelezettségeit folyamatosan teljesítette, a korábban keletkezett tartozásállományt pedig lényegesen csökkentette. A kft. ügyvezetője március 6. és április 22. között a korábbi többségi tulajdonosok megbízásából, a Böjtös László elnök vezette felügyelő bizottság ellenőrzése mellett kötött szerződéseket a beszállítókkal, így a sertéstenyésztőkkel is. Az önkormányzat a birtokba lépést követően szembesült azzal, hogy a tartozásállomány lényegesen meghaladja a társaság rendelkezésére álló forrásokat. A tulajdonos önkormányzat elvárása, hogy az ügyvezetés biztosítsa a társaság folyamatos működését és jusson egyezségre a hitelezőkkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!